ОСТАННІ НОВИНИ

Ніч великих змін. Як на кордоні з Польщею перейшли на режим безвізу

Катерина Родак

|

Роки очікувань, місяці підготовки і одна особлива ніч. Від сьогодні українцям більше не доведеться вимолювати у консульствах візи, простоювати черги у візових центрах і вишукувати у сумках запрошення від кума з Перемишля. З 11 червня 2017 між країнами Євросоюзу та Україною почав діяти довгоочікуваний безвізовий режим.

У всіх пунктах пропуску цієї ночі у посиленому режимі працювали представники прикордонних загонів та митної служби, як з української сторони, так і з європейської.

Зокрема на ПП «Рава-Руска-Гребенне» о 1 ночі символічно відсвяткувати старт безвізу: з колонок пролунав гімн України, за ним – гімн Європейського Союзу.

Подивитися, як перші автівки перетинають кордон до Польщі, приїхали керівництво області, представники МЗС та керівництво Західного регіонального управління ДПС України.

Прикордонники вишикувались у ряд та опісля оголошення безвізового режиму відкритим приступили до роботи.

Першими українцями, що перетнули державний кордон у цьому ПП за безвізом, стала група з чотирьох людей. За словами прикордонника Катерини Шаленко, оформлення стількох людей триває тепер не довше хвилини.

«Наші перетинаючі громадяни є першими, хто прямує до країн ЄС без віз. Ми оформили їх щойно по базі дані. Оформлення одного транспортного засобу і з пасажирами у кількості 4 осіб зайняло хвилину. Усі бази даних оновилися», – зазначила вона.

Відтепер легше стало працювати і польським вартовим кордону, адже раніше багато часу займала перевірка віз: тепер необхідність пробивати по базі даних номери віз, у яких близько 12 символів, відпала.

Як наголошують у керівництві прикордонників, відтепер оформлення одного громадянина триватиме 7-8 секунд. Це зумовлене і тим, що бази даних прикордонників оновилися, і вони почали працювати із новою сучасною технікою.

Тому відтепер українцям прогнозують менші черги і комфортніший перетин кордону. Єдине, що у перший день безвізу у пунктах пропуску очікують на близько 10% більшу кількість громадян.

Якщо ж черги на кордонах будуть великими, то у прикордонників є мобільні комплекси, які за наказом керівництва можна привести у дію і застосувати для пришвидшення руху.

«Вони використовуються для фіксації та перевірки біометричних даних. Також за допомогою супутникового зв’язку здійснюється оформлення громадян та транспортних засобів в онлайн-режимі, перевірка по базам даних Державної прикордонної служби, а також по базі даних Інтерполу. У пунктах пропуску цей комплекс використовується при накопиченнях пасажиротранспортного потоку Також його можна використовувати у будь-якій точці України: в лісі, у полі. Ми можемо виявити сепаратиста, який буде числитись в базі даних за допомогою супутникового зв’язку», – розповідає старший офіцер відділу зв’язку штабу Західного регіонального управління Денис Кізім.

Аби перетнути кордон саме у безвізову ніч українці на «Раві-Руській» простоювали з обіду 10 червня. Водночас прикордонники анонсували збільшення пропускної спроможності на кордонах з країнами ЄС до 90-100 автівок у годину.

Окрім того, на цьому пункті пропуску усе ще діє експеримент із виділенням окремої смуги руху для машин з іноземною реєстрацією, що також сприяє більшому комфорту під час перетину кордону.

Фото, відео: Руслан Гуменюк

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *