ОСТАННІ НОВИНИ

Мерія Львова досі не знає, що робити з Монументом Слави

|

Мерія Львова обіцяє за тиждень почати предметно розглядати питання Монументу Слави на вулиці Стрийській. Після детального аналізу всіх можливих ідей буде вирішено долю пам’ятника. Про це сьогодні, 9 червня, під час брифінгу розповів заступник міського голови з питань розвитку Андрій Москаленко, передає кореспондент Львівського порталу.

Впродовж тижня мерія отримає відповіді на надіслані в університети запити, і після цього буде вирішуватись питання про заступне засідання експертної комісії.

«За результатами першого засідання, ми працюємо по трьох напрямках. Це експертиза різних символів, які можуть містити ознаки тоталітарного чи комуністичного режиму. На це потрібні конкретні юридичні чи фінансові дії. Другий момент стосується аварійності. Тому служби зараз обстежують аварійні ділянки Монументу. Третій елемент – це моделювання самої території», – розповів заступник міського голови Андрій Москаленко.

«Усних порад є дуже багато. Є студентська ідея про те, щоб накрити стелу скляним саркофагом, а внизу зробити музей, який би описував абсурдність таких пам’ятників. Знаємо, що на ВДНХ у Києві планується музей, куди будуть звозитись такого роду пам’ятки. Один депутат запропонував взагалі його продати. Тобто робоча група має описати абсолютно всі аспекти цього питання.

Демонтувати цей пам’ятник буде коштувати громаді Львова не один мільйон гривень. Там є тонни залізобетону, який демонтувати дуже складно. Тому ми повинні розглянути всі варіанти, які пропонуються. Ми будемо грати роль модератора, який просто буде показувати всі ідеї, всіх людей, які хочуть брати в тому участь», – зазначив головний архітектор Львова Юліан Чаплінський.

Свої думки стосовно цього пам’ятника архітектор не висловив, проте все ж вважає його не найкращим варіантом для міста.

«Це монумент є яскравим прикладом такого брутального, радянського соцреалізму, який є вічним відбитком тогочасної влади. Він є неделікатним, не таким, як  ми звикли бачити у Львові, але є сентименти у старшого покоління до авторів проекту. Власне тому думки дуже діляться: чи залишати його, як є, або його частково демонтувати. Ми б хотіли, щоб в тому взяло максимально широке коло людей, і потім визначити, яка думка перемагає», – додав Ю. Чаплінський.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *