ОСТАННІ НОВИНИ

Ботулізм нещадно косить українців. Сироватки в державі немає

|

Упродовж останнього тижня в країні продовжують реєструватися випадки захворювання на ботулізм серед населення країни, пов’язані з вживанням рибної продукції. Про це повідомляють у Держпродспоживслужбі України.

Так, випадок ботулізму зафіксовано у с. Микільське Полтавської області, де жінка, ймовірно, отруїлась  продукцією виробництва ФОП Сидоренко І.З., що здійснює свою діяльність у м. Черкаси. У зв’язку із чим фахівцями Держпродспоживслужби Черкаської області в рамках проведення санітарно-епідеміологічного розслідування випадку ботулізму, проведено позапланову перевірку дотримання вимог законодавства про безпечність та якість харчових продуктів, санітарних та ветеринарних норм і правил у рибопереробному цеху ФОП Сидоренко І.З.

Під час перевірки встановлено, що будь-які відомостіщодо виробництва риби в’яленої відсутні, що унеможливило встановити факти виготовлення та реалізації продукції на даному підприємстві (асортимент, кількість, місця відправлення та ін.). Проте, відповідно до письмового пояснення підприємця, документи на продукцію, які було представлено в торгівельній мережі Полтавської області (а це якісне посвідчення та декларація виробника) ним не видавались, підпис та печатка підроблені.

За результатами обстеження матеріали передано до прокуратури Черкаської області.
Ще один випадко ботулізму зафіксовано у мешканця с. Недригайлів  Сумської області. Встановлено, що захворювання ймовірно пов’язано із вживанням риби в’яленої домашнього виготовлення, яку було придбано в Київській області. Залишків риби на час проведення розслідування не було. Із родичами хворого проведено бесіду щодо профілактиці ботулізму.

Також на ботулізм захворіла мешканка села  Дніпрорудне Василівського району Запорізької області також, що  пов’язане із вживанням копченої риби невідомого походження, придбаної, зі слів родичів постраждалої, в КП «Дніпрорудненський міський ринок».
Спеціалістами Держпродспоживслужби Запорізької області розпочато розслідування щодо даного випадку та поінформовано територіальний орган місцевого самоврядування. Директору КП «Дніпрорудненський міський ринок» надіслано пропозицію з вимогою до закінчення епідеміологічного розслідування тимчасово призупинити реалізацію риби холодного копчення суб’єктам господарювання, які здійснюють продаж риби, організувати проведення ветеринарно-санітарного обстеження місць продажу рибної продукції.

Раніше у м.Києві були зареєстровані 3 випадки захворювання на ботулізм серед мешканців столиці, у т.ч. один летальний, та пов’язані з вживанням в’яленої риби.

За поточний рік у Львівській  області зареєстровано 3 випадки ботулізму (Жидачівський, Жовківський, Буський райони).

Водночас, як зазначають у Міністерстві охорони здоров’я України, сьогодні в Україні відсутня вакцина від ботулізму.

«Сьогодні реєстрація медичних імунобіологічних препаратів таких, як сироватки протиботулінічні, сироватка проти отрути гадюки та павука каракурта тощо.
Дія сертифікату про державну реєстрацію цих препаратів, у тому числі Сироватки протиботулінічної типів А, В, E кінської очищеної концентрованої рідкої (підприємство “НВО по медичним імунобіологічним препаратам “Мікроген” РФ) закінчилася у 2014 році»,  – йдеться в офіційному прес-релізі МОЗ.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *