ОСТАННІ НОВИНИ

У Міносвіти хочуть, щоби виші фінансувалися з урахуванням їхнього рейтингу

|

Фінансування вищої освіти має здійснюватися на основі формули з урахуванням рейтингу та результативності вишу, а ВНЗ та наукові установи повинні отримати статус неприбуткових організацій – зараз МОН працює над відповідними змінами до законодавства. Про це зазначив перший заступник Міністра освіти і науки України Володимир Ковтунець, передає прес-служба МОН.

Володимир Ковтунець підкреслив, що такі зміни необхідні з низки причин. Насамперед йдеться про відсутність реальної фінансової автономії ВНЗ, хибну методологію фінансування, а також про те, що державні витрати не завжди відповідають якості освітніх послуг.

«Зараз в Україні якість освіти не підтримується в грошовому еквіваленті. Ми фінансуємо установи замість того, щоб фінансувати освітні послуги. Аби забезпечити справедливий розподіл державних коштів та фінансову автономію вишів, сьогодні необхідно внести низку змін до закону «Про вищу освіту» та Податкового кодексу. Фінансування за розробленою нами формулою та новий статус ВНЗ потребуватиме нового фінансового менеджменту в університетах», – повідомив перший заступник Міністра.

Виконавчий директор Центру вищої освіти (Німеччина) Франк Цігель стверджує, що фінансування на основі результативності має базуватися на новій управлінській парадигмі.

«Стратегія працює тільки тоді, коли вона підтримується на основі результатів фінансування. Це означає, що фінансування має безпосередньо пов’язуватися з цілями, мають бути створені стимули для їх досягнення. Управління, що базується на стимулах і конкуренції, має перевагу перед управлінням за правилами», – зазначив Франк Цігель.

Він додав, що  кращі в Європі практики зараз реалізовано в Фінляндії та Австрії.

У круглому столі також взяли участь представники Міністерства фінансів України, ВНЗ, науковці та вітчизняні експерти. Вони обговорили стан та перспективи реформування системи фінансування вищої освіти в Україні.

Фото: mitla.org.ua

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *