ОСТАННІ НОВИНИ

23 потребуючі львівські сім’ї отримали квартири

|

Сьогодні 23 львівські сім’ї отримали квартири у новобудові на вулиці Ковалика, 1. Всі ці сім’ї стояли на обліку у Львівській міській раді і завдяки Програмі пільгового молодіжного кредитування все ж отримали своє помешкання під пільгові довгострокові кредити, передає Львівський портал.

18 квартир для молодих сімей профінансувала Львівська міська рада в рамках Програми пільгового молодіжного кредитування на загальну суму понад 9 млн. грн. Одна квартира профінансована одинокому молодому громадянину за кошти Львівського обласного бюджету, ще одна – науково-педагогічному працівнику за кошти Міністерства освіти і науки України. І ще три квартири профінансовані за кошти статутного Фонду сприяння молодіжному житловому будівництву.

«Дуже приємно, що серед цих людей є багато багатодітних сімей. З місцевого бюджету ми виділили 9 мільйонів гривень. Це дуже великі кошти, але нема іншого варіанту, як допомагати молодим людям. На сьогодні, молодій людині, яку б вона не мала роботу, дуже важко купити житло. В цілому світі отримують під 1-2% річних на 10-20 років кошти і, маючи хорошу роботу, можуть їх сплачувати. Ми пробуємо цей процес урухомити у Львові», – розповів Андрій Садовий.

«В рамках реалізації державної житлової політики діють державні і регіональні програми, які покликані забезпечити житлом молоді сім’ї. Це пільгові та іпотечні кредити. На сьогодні сім’ї з дітьми, які взяли кредити на придбання житла в цьому будинку, сплачують безвідсоткові кредити. Відтак, поєднуючи зусилля державного бюджету, місцевих бюджетів, ми можемо досягти якихось результатів. Проте цих коштів недостатньо. Понад 60 тисяч молодих сімей в державі потребують покращення житлових умов та перебувають на квартирному обліку», – наголосив голова правління Державної спеціальної фінансової установи «Державний фонд сприяння молодіжному житловому будівництву» Сергій Комнатний.

Серед учасників Програми, які отримали квартири – молоді сім’ї, зокрема чотири багатодітних сім’ї, діти-сироти, науково-педагогічні працівники, а також – працівник міліції та працівник цивільного захисту. Також квартиру отримав і одинокий молодий громадянин-учасник Програми.

Подружжя Бородатих з п’ятьма дітьми також була учасником цієї Програми і отримали 5-кімнатну квартиру в площею 140 квадратних метрів.

«Десь у 2000-х роках ми за стандартною процедурою ставали на чергу у Львівській міській раді. Потім проходив час і мимоволі виникала думка, що це все тільки для запису. І десь у 2013 році був дзвінок представників цієї програми, потім у 2014, у 2015. Тож ми звернулися у фонд, нам все розказали, але до останнього все ж не вірилось, що це можливо. У нашій ситуації програма передбачає 50% державних коштів і помісячне розтермінування платежів, які ми буде сплачувати впродовж 20 років», – розповіла сім’я Бородатих.

Довідка

Питання пільгового кредитування житла для молоді регулює «Положення про порядок надання пільгових довготермінових кредитів молодим сім’ям та одиноким молодим громадянам на будівництво (реконструкцію) і придбання житла», затверджене постановою Кабінету Міністрів України № 584 від 29.05.2001 року,

Порядок взаємодії Львівської міської ради з Львівським регіональним управлінням державної спеціалізованої установи державного фонду сприяння молодіжному житловому будівництву про надання пільгових довготермінових кредитів за рахунок коштів міського бюджету м. Львова, затверджений ухвалою Львівської міської ради  № 939 від 21.06.2007 (зі змінами), та Програма забезпечення житлом молодих сімей та одиноких молодих громадян м. Львова на 2013-2017 роки, затверджена ухвалою Львівської міської ради № 2308 від 30.05.2013 року.

З 2003 року по 2016 рік включно з бюджету міста Львова на надання пільгових довготермінових кредитів виділено 29 271 891,04 грн. (84 кредитних договорів). Повернуто до бюджету 5 006 943, 58 грн. Достроково погашено 12 кредитних договорів.

Протягом трьох останніх років на молодіжне кредитування з бюджету міста Львова виділено та освоєно кошти:  2014 рік – 2 139 786 грн (5 кредитних договорів); 2015 рік – 6 037 831 грн (12 кредитних договорів); 2016 рік – 5 393899 грн (9 кредитних договорів). У 2017 році з міського бюджету міста Львова передбачені кошти в сумі  6 710 274,0 грн.

За час діяльності Львівського регіонального управління Державної спеціалізованої фінансової установи «Державний фонд сприяння молодіжному житловому будівництву» надано 406 пільгових молодіжних кредитів по Львівській області.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *