ОСТАННІ НОВИНИ

Представники Міністерства культури тікали у Львові від місцевих журналістів

|

Сьогодні, 26 травня, з метою оглянути і дати свою експертну оцінку незаконним забудовам у історичному ареалі Львова з робочим візитом у місто Лева прибула науково-методична рада Міністерства культури України. Проте чомусь їхній приїзд був таємним, і жодних офіційних анонсів стосовно цього не було. Про міністерську делегацію журналісти дізналися від активістів, які борються з горе-забудовниками. Цікавим є і те, що вони інспектували ці об’єкти без представників Львівської міської ради чи Львівської облдержадміністрації.

Участь в цьому інспектуванні взяли заступник Міністра культури України Тамара Мазур, а також завідувач сектору контролю та нагляду за дотриманням законодавства про охорону культурної спадщини Євген Богдан.

Розпочали вони із скандальної забудови у парку «Знесіння» (вул. Довбуша, 15). Тут о 10.00 представники уряду мали зустрітися із громадськістю і обговорити проблемні питання.

Журналісти Львівського порталу про їхній візит дізналися лише сьогодні і, прибувши на територію парку, вже не застали представників міністерства на місці.

Кореспонденти видання все-таки вирішили наздогнати представників міністерства, щоби дізнатися про їхні висновки щодо побаченого і про подальші дії. Маршрут обрали відповідно до знову ж таки інсайдерської інформації про об’єкти, які мала відвідати столична делегація. Проте біля об’єктів на проспекті  Чорновола,45-б та на вулиці Замарстинівській,43 ми їх також не застали. Наші «перегони» продовжувалася до забудови на вулиці Поповича, 6, але і тут нікого не було. Відтак наші журналісти вирішили поспілкуватися з київськими гостями телефоном, проте і тут справа не увінчалася успіхом: жодних коментарів представники міністерства давати не схотіли. Як і те, на якому саме об’єкті у місті Львові вони зараз перебувають.

Як зазначила Тамара Мазур кореспонденту Львівського порталу, вони приїхали до Львова винятково для того, щоби дати правову оцінку ситуації та щоби поспілкуватися з громадськістю. Але, як з’ясувалося, не з журналістами, бо для цього слід заздалегідь телефонувати і домовлятися про коментар у Кабміні.

Водночас захисниця парку «Знесіння», активістка Зоряна Іванків у коментарі Львівському порталу зазначила, що делегація вникла у проблему лише поверхнево і навіть відмовилася заходити на територію парку, де ведеться будівництво.

«Ми викликали поліцію на місце, щоби разом з представниками міністерства зайти на територію і показати їм все. Але вони не дуже горіли бажанням, мовляв, це спричинить ще більшу напругу», – розповіла вона.

Також Зоряна Іванків пояснила, що представників міністерства більше цікавить юридична площина.

«Тамара Мазур говорила нам про те, що все треба вирішувати у юридичному полі. Ми вже 10 років ходимо по судах, але так і не вийшли на це поле. Забудовник порушує закон, він все може «порішати»», – пояснила Зоряна Іванків.

Як відомо, будівництво у парку «Знесіння»  пов’язаною із народними депутатами від БПП Ярославом та Богданом Дубневичами. Воно ведеться фірмою «Архібуд» на вул. Довбуша із порушеннями природоохоронного, оборонного та земельного законодавств. Історія з цим парком триває ще з 2007 року і тягне за собою не одну оборудку та судову тяганину. Детальніше про незаконне будівництво у парку «Знесіння» Львівський портал писав у матеріалі: «Чим дихатимеш, Львове? Як місту відтяли частину «зелених» легень на поталу забудовникам». Нещодавно суд врешті решт задовольнив частково позов захисників парку і зобов’язав забудовника повернути земельну ділянку державі.

Фото: Одеська національна наукова бібліотека

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *