ОСТАННІ НОВИНИ

Небезпечне втамування спраги. Мешканці Львівщини потерпають від кишкових інфекцій після води з автоцистерн

|

За даними аналізу захворюваності на гострі кишкові інфекції впродовж 4-х місяців 2017 року по області спостерігається підвищення рівня захворюваності в 1,1 рази. Про це Львівському порталу повідомили у Львівському обласному лабораторному центрі.

Зареєстровано 2315 випадків гострих кишкових інфекцій з інтенсивним показником 91,66 на 100 тисяч населення проти 2192 випадків з інт.пок. 87,00 за аналогічний період минулого року. Питома вага захворілих на ГКІ серед дітей 0-17 років складає 77,1%, з найвищим показником у віковій групі 1-4 роки – 62,0%.

При зборі епіданамнезу хворі, крім харчових продуктів, неодноразово вказують на вживання води, яку вони використовували для пиття, придбавши у пункті розливу, з цистерн автотранспорту та привозну. Так, у м.Львові: вода «Моршинська»- придбана з автоцистерни по вул. Некрасова, вода «Трускавецька» – придбана з автоцистерни біля ринку «Привокзальний», вода питна придбана з пункту розливу по вул.Сихівській, вода питна придбана з пункту розливу по вул.Угорській, тощо. Також є посилання хворих на вживання привезеної води:

с.Лугове Бродівського р-ну; с.Побужани Буського р-ну; м.Городок; м.Дрогобич;

м. Жовква; с.Городжів Жовківського р-ну; с.Товстанці Кам’янко-Бузького р-ну; с.Коросниця Мостиського р-ну; с.Борщів, с.Лани та с.Нижня Білка Перемишлянського р-ну; м.Самбір; смт.Славське Сколівсського р-ну; с.Скелівка Старосамбірського р-ну; с.Буда Яворівського р-ну; м. Ковель Волинської обл.; с. Кольчино Мукачівського р-ну Закарпатської обл.; м.Кременець Тернопільської обл.; м.Херсон ; м.Київ.

Враховуючи вище викладене можуть виникнути умови для реалізації водного фактору передачі кишкових інфекцій.

Відповідно до Протоколу від 02.12.2016 року № 27 засідання обласної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки і надзвичайних ситуацій керівників підприємств та організацій, що здійснюють реалізацію питної води з пунктів розливу зобов’язано:

п.2.10.1 Реалізацію питної води проводити лише відповідно до технологічного регламенту, на який є в наявності позитивний висновок держсанепідекспертизи, із зазначенням конкретних місць реалізації.

п.2.10.1. Забезпечити проведення постійного відомчого лабораторного контролю за якістю питної води, що реалізується в області, в обсягах відповідно до ДСТУ 7525:2014.

Вимоги до питної води передбачені наказом МОЗ України від 12.05.2010 року №400 Про затвердження Державних санітарних норм та правил «Гігієнічні вимоги до води питної, призначеної для споживання людиною», згідно якого термін зберігання питної води з пунктів розливу не повинен перевищувати 24 години за умови її зберігання у чистій закритій тарі при температурі від 5-20 градусів С в місцях, захищених від попадання прямих сонячних променів.

Крім цього вимоги до води питної фасованої та з пунктів розливу (нецентралізоване питне водопостачання населення) полягають у наступному. Для виробництва питної води фасованої та з пунктів розливу повинна використовуватись вода підземних джерел питного водопостачання або водопровідна питна вода, яка пройшла додаткову обробку.

Води питні фасовані та з пунктів розливу не повинні вміщувати ароматизаторів, підсолоджувачів та інших харчових чи харчосмакових речовин.

Термін зберігання питної води в пунктах розливу у стаціонарних ємкостях не повинен перевищувати 24 годин, а у транспортних ємкостях (автоцистернах) – 6 годин. Термін зберігання питної води може бути збільшено за результатами санітарно-епідеміологічних досліджень за умов додаткового її знезараження перед розливом у тару споживача методами, що не забруднюють питну воду залишковими концентраціями реагентів.

Забороняється заповнювати питною водою ємкості із залишками питної води.

Питну воду лише фасовану можна споживати дітям з перших днів їх життя для фізіологічних , санітарно-гігієнічних та господарсько-побутових потреб у тому разі, якщо вона відповідає таким вимогам:

– не обробляється реагентами, не містить консервантів та не є штучно мінералізованою;

– фасується в скляну тару та тару одноразового використання об’ємом не більше 6,0 куб.дм із зазначенням на етикетці строку її придатності та умов зберігання після розгерметизації тари згідно з результатами державної санітарно-епідеміологічної експертизи цієї води.

В пунктах розливу питної води повинен бути інформаційний листок із зазначенням:

– виду (оброблена, необроблена, природна, штучно-мінералізована, штучно-фторована, штучно-йодована, з оптимальним вмістом мінеральних речовин, газована чи негазована, тощо);

– складу «вода питна» та перелік введених речовин, зокрема консервантів, макро- та мікроелементів);

– умов зберігання;

– дати виготовлення;

– найменування, адреси та телефону виробника;

– місце її виготовлення, виду вихідної води, місцезнаходження підземного джерела питного водопостачання та номера і глибини свердловини, посилання на нормативний документ, згідно з яким виготовлено питну воду.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.