ОСТАННІ НОВИНИ

Чехи допоможуть Львову створити мапу злочинності

|

Чеські полісмени впродовж кількох днів ділитимуться зі своїми колегами зі Львова, Тернополя і Чорткова професійним досвідом. Серед тем, які будуть обговорювати, – протидія торгівлі людьми. Саме українці з Західної України найчастіше стають жертвами торговців людьми. Про це учора, 23 травня, у Львівському прес-клубі під час прес-конференції на тему “Взаємодія громадськості та поліції. Заходи, які відбудуться з 23 травня до 2 червня 2017 року у Львові, Тернополі і Чорткові”, повідомив координатор проекту, представник “Празького інституту безпекових досліджень” Петр Пойман.

«Завтра відбудеться перший семінар у Львові щодо карти злочинності, післязавтра – щодо профілактики торгівлі людьми. Сьогодні – круглий стіл на ці ж теми», – зазначив він.

Крім тог,о відбуватимуться семінари з кібербезпеки.

За словами Петра Поймана, співпраця з Україною починалася з одноденної поїздки до Ужгорода:

«Ми працювали минулого року в Ужгороді. І на сьогодні вже мають бути готовими карти злочинності Ужгорода та Мукачева, – зауважив координатор проекту, представник “Празького інституту безпекових досліджень».

Як пояснив представник організації “Відкрите суспільство” з Чехії Андрій Скалнік, мапи злочинності – це і допомога в роботі поліції, й інструмент контролю громадськості за роботою поліції.

«Ми перші в Чехії створили он-лайн карти злочинності. І це дало змогу громадськості контролювати поліцію. І одночасно ми з поліцією аналізували кримінальну обстановку за допомогою цих карт,-  Андрій Скалнік стверджує, що на це не було витрачені ані копійки з бюджету, тому що використовували безкоштовні комп’ютерні програми, які скачали з інтернету.

Правозахисник, представник ГМ “ОПОРА” Тарас Гаталяк зауважив, що створення карт злочинності – це одна зі складових кримінального аналізу.

«Але, на жаль, в Україні це не дуже розвинуто. Школа аналітики добре працювала в ОБОЗі. На жаль, його ліквідували, на мою думку, безпідставно. І зараз ми будемо мати негативні наслідки щодо цього. Ми бачимо, що зараз росте організована злочинність», – вважає Тарас Гаталяк.

Висвітлюватиме тему кіберполітики кримінолог Чеського кримінологічного товариства Мирослава Дзьобак, яка є першою українкою, що стала членом цього товариства.

А директор “Ла Страда” з Чехії Маркета Гронкова сказала, що все те, чому навчатимуть чеські колеги українських, ніяк не буде торкатися політики.

«Ми хочемо, щоби всі полісмени вміли ідентифікувати жертву. Це конкретні дії в поліційній роботі», – наголосила вона.

На її думку, поліція і громадськість, хоча й переслідують одну мету – зменшення злочинності, однак мають на це різні погляди.

Навчання у Львові проходитиме на базі державного університету внутрішніх справ.

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *