ОСТАННІ НОВИНИ

У Верховній Раді виставляють роботи студентів Львівської національної академії мистецтв

|

У кулуарах Верховної Ради України триває дводенна (23-24 травня) виставка найкращих творів студентів та випускників Львівської національної академії мистецтв, що стало завершальною подією в циклі заходів з нагоди святкування 70-річчя Академії.

Тому не дивно, що виставка репрезентує зріз найкращих творів студентів та випускників Львівської національної академії мистецтв з різних факультетів за такими напрямами: скульптури, живопису, сакрального мистецтва, графіки, дизайну костюму, художнього текстилю, кераміки та художнього скла.

За словами ректора Академії Володимира Одрехівського, на сьогодні ЛНАМ – це сучасний, динамічний і монолітний колектив, який надає якісні професійні знання понад тисячі студентів на чотирьох факультетах та у своєму підрозділі у місті Косів.

«Серед наших педагогів – видатні митці сучасності, відзначені престижними державними і міжнародними преміями, учасники великих оглядів сучасного мистецтва в Україні і світі, автори численних пам’ятників, розписів храмів, дизайнерських розробок, наукових монографій. Сьогоднішній – один з багатьох заходів серед інших масштабних виставкових проектів, пленерів, симпозіумів. Ми мислимо категоріями справді сучасного мистецтва», – підкреслює керівник навчального закладу.

«Академія виховує талановитих майстрів скульптури, живопису, сакрального мистецтва, графіки, кераміки та інших напрямків… Їхні твори відомі в усьому світі. Більше двадцяти випускників Академії стали лауреатами Національної (державної) премії України імені Тараса Шевченка. В Україні надзвичайно талановита молодь, їх потрібно підтримувати і популяризувати їхню творчість не лише в Україні, а й за кордоном», – наголошує народний депутат Ігор Васюник, за сприяння якого й відбувається виставка у Верховній Раді України.

Усі студенти та випускники академії мистецтва, які представили свої творіння, є вже знаними майстрами, які беруть активну участь у виставках і міжнародних мистецьких проектах. Серед них – лауреати міжнародних грантових та стипендіальних програм мистецьких резиденцій в Україні та Європі: Борис Гаврилюк, Ксенія Жижій, Василь Одрехівський, Ярина Шумська, Тетяна Цюпка, Наталя Кащак,

Олег Пронько, Глафіра Щербак, Маргарита Сергеєва, Вікторія Стефанівська, Інь Ісяо, Тамара Беретелі, Наталя Звір, Оля Грищук, Марія Гавронська, Анна Добріна, Христина Венгерак, Богдан Зятик.

«Враховуючи величезний доробок митців Академії, нам вдалося привезти до Києва лише дуже незначну частину творів. Ми впевнені, що народні обранці, переглянувши виставку, будуть вельми здивовані високим рівнем митців і це стане лише першим кроком в популяризації українських талантів та українського мистецтва», – говорить Богдан Цюваник, директор благодійного фонду «Гуманітарні Ініціативи».

Довідка:

(ЛНАМ) представляє один з найбільш цікавих напрямів вищої освіти України, а саме — професійну підготовку і виховання творчих особистостей у галузях образотворчого і декоративно-прикладного мистецтва, дизайну, реставрації, культурології, мистецтвознавства та менеджменту мистецтва.

Офіційно створена у вересні 1946 р. (початково як інститут прикладного і декоративного мистецтва), у 1994 р. вона була реорганізована у Львівську державну академію мистецтв, а 21 серпня 2004 р. за вагомий внесок у розвиток національної освіти і науки, загальнодержавну і міжнародну діяльність їй надано указом Президента України статус національного навчального закладу.

У структурі Академії — 4 навчальних факультетів, Інститут прикладного та декоративного мистецтва у Косові, Івано-Франківської області, підготовче відділення для вступників, науково-дослідний відділ, аспірантура і докторантура, спеціалізована вчена рада по захисту докторських і кандидатських дисертацій в галузі мистецтвознавства, наукова бібліотека, музей, галерея сучасного мистецтва, видавничий відділ, художньо-виробничі майстерні.

Львівська національна академія мистецтв активно співпрацює з вітчизняними і закордонними навчальними закладами. Насамперед, йдеться про тривалу і плідну взаємну працю з Київською національною академією образотворчого мистецтва і архітектури та Харківською державною академією дизайну і мистецтв. Серед закордонних партнерів чимало відомих європейських художніх академій та інститутів у Польщі, Франції, Угорщині, Австрії, Болгарії, країнах Прибалтики, що особливо актуально в плані європейської освітньої інтеграції.

ЛНАМ є активним суб’єктом культурно-мистецького життя України та Європи, контактує з профільними мистецькими закладами реґіону, ініціює масштабні виставкові проекти, пленери і симпозіуми. Професійні школи у відповідних творчих спеціальностях є визнаними в усьому світі. Освітній і науковий процес у Львівській національній академії мистецтв скеровано в русло виховання цілісних та універсальних творчих індивідуальностей, які мислять категоріями сучасного мистецтва і здатні вирішувати різні фахові задачі відповідно до світової мистецької теорії і практики.

Довідатись більше про Львівську національну академію мистецтв можна на офіційному сайті www.lnam.edu.ua.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *