ОСТАННІ НОВИНИ

Прокуратура провела перевірку у Львівському психдиспансері: результати невтішні

|

У Львівському психдиспансері на рік “забули” про  пацієнта, якого суд скерував на примусове лікування. Про це Львівському порталу повідомили у прес-службі обласної прокуратури.

Прокуратурою Львівської області проведено перевірку додержання вимог чинного законодавства при наданні Комунальним закладом Львівської обласної ради «Львівський обласний клінічний психоневрологічний диспансер» амбулаторної психіатричної допомоги в примусовому порядку.

Результати перевірки засвідчили про наявність порушень вимог Закону України «Про психіатричну допомогу» в діяльності закладу охорони здоров’я в частині дотримання лікарями-психіатрами та комісією лікарів-психіатрів періодичності огляду осіб, яким надається такий вид допомоги.

Також з’ясовано, що психоневрологічним диспансером впродовж тривалого часу не виконуються рішення судів про надання амбулаторної психіатричної допомоги в примусовому порядку. При цьому, працівниками лікувального закладу причини неявки осіб, яким надається такий вид допомоги, не з’ясовуються, інформації до органів національної поліції про тривалу відсутність їх за місцем проживання або його зміну, для вжиття заходів до встановлення їх місця знаходження, не скеровуються.

Для прикладу, у зазначений лікувальний заклад надійшла для виконання ухвала Сихівського районного суду м. Львова від 23.03.2016 про надання особі амбулаторної психіатричної допомоги у примусовому порядку. Водночас клопотання про розшук особи, яка не з’явилась для отримання медичної допомоги, працівниками диспансеру скеровано до органів національної поліції лише 03.03.2017. Як наслідок, ухвала суду про надання такого виду допомоги, залишилася не виконаною.

Виявлено також випадки несвоєчасного скерування відповідальними особами психоневрологічного диспансеру до суду заяв про надання або продовження амбулаторної психіатричної допомоги, а також не скерування відповідних висновків про необхідність такої.

Крім цього, психоневрологічним диспансером прийнято до виконання документ про примусове надання амбулаторної психіатричної допомоги, який не мав юридичної сили, що стало підставою для повернення судом без розгляду подання про припинення застосування такого виду примусового лікування.

В окремих випадках, відповідальними працівниками психоневрологічного диспансеру не вжито заходів щодо забезпечення проведення огляду комісією лікарів-психіатрів хворих для визначення доцільності та обґрунтованості подальшого надання їм амбулаторної психіатричної допомоги. Як наслідок, вказані особи і надалі продовжують перебувати на такому обліку.

На усунення виявлених порушень Закону України «Про психіатричну допомогу», головному лікарю вказаного лікувального закладу внесено вказівку, за результатами розгляду якої до дисциплінарної відповідальності притягнуто 8 посадових осіб.

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *