ОСТАННІ НОВИНИ

В Україні хочуть обмежити вміст трансжирів у харчових продуктах

|

Міністерство охорони здоров’я України оприлюднило для обговорення проект Закону України «Про внесення змін до Закону України «Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів», який передбачає обмеження вмісту трансжирних кислот у харчових продуктах. Про це Львівському порталу повідомили у прес-службі відомства.

«Майже повна заборона використання трансжирів у харчових продуктах, як захід, спрямований знизити споживання – це не український винахід. Аналогічні обмеження ввели Австрія, Угорщина, Ісландія, Норвегія, Швейцарія та Латвія», – зазначає Оксана Сивак, заступник міністра охорони здоров’я з питань європейської інтеграції.

Як наголошують у МОЗ, ухвалення запропонованих змін знизить споживання трансжирів людьми усіх вікових груп. Ці обмеження сприятимуть покращенню поживної цінності харчових продуктів, зокрема за рахунок збільшення частки здоровіших жирів (наприклад, мононенасичених або поліненасичених жирів).

Також зазначається, що прийняття законопроекту дозволить значно знизити смертність внаслідок серцево-судинних захворювань, що може бути частково пов’язано із зменшенням споживання трансжирів із харчовими продуктами.

«Споживання трансжирних кислот підвищує ризик розвитку цілої низки порушень здоров’я у людини. Передусім – серцево-судинні захворювання і деякі форми раку. Трансжири найчастіше зустрічаються у технологічно оброблених харчових продуктах, що містять гідрогенізовані рослинні олії.

Щоб уникнути вживання трансжирів дієтологи радять уважно читати склад продуктів. Найчастіше їх містять кондитерські вироби, випічка, снеки, напівфабрикати, продукти глибокої заморозки, маргарин. Варто уникати технологічно оброблених продуктів, які містять гідрогенізований рослинний жир, кулінарний та кондитерський жир, маргарин. Не замовляти у закладах громадського харчування смажених на олії страв.

У 2003 році Данія, перша у світі країна, ввела практично повну заборону продажу продуктів, що містять трансжири. На сьогодні Європейський регіон ВООЗ є світовим лідером за таким параметром, як кількість країн, які запровадили заходи щодо вилучення трансжирів з харчових продуктів», – йдеться у повідомленні міністерства.

Окрім цього, повідомляється що, Федеральна адміністрація США з харчової продукції та лікарських засобів у 2015 році офіційно повідомила про те, що гідрогенізовані рослинні жири не можуть надалі вважатись безпечними для здоров’я та надала харчовій промисловості час до 2018 року, щоб повністю замінити такі жири у складі харчових продуктів.

Документ оприлюднений для громадського обговорення, можна оглянути тут.

Фото: УП

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *