ОСТАННІ НОВИНИ

Громада Жидачева дала «добро» на прийом львівського сміття

|

Мешканці Жидачева дали попередню згоду на продовження договору по захороненню львівського сміття у такому режимі, як це відбувалося досі – двічі на тиждень по 2 сміттєвози. Про це Львівському порталу повідомили у прес-службі Жидачівської міської ради.

Так, 15 травня у Жидачеві відбулося публічне обговорення питання захоронення на міському сміттєзвалищі твердих побутових відходів зі Львова і прилеглих до міста Жидачева населених пунктів району.

У громадських слуханнях в залі засідань Жидачівської районної ради на вул.Шашкевича, 2 взяли участь міський голова м. Жидачева В. Левко, заступник міського голови, голова дорадчого комітету з провадження громадських слухань Я.Гаврильчук, секретар міської ради, відповідальна за проведення громадських слухань О.Лешков’ят, директор приватного підприємства «Гігаджоуль» К. Чернер, заступник директора приватного підприємства «Гігаджоуль» О.Куцела, депутати районної, міської рад, представники громадських організацій, мешканці міста Жидачева та Львова.

На обговорення також прибули депутат Львівської міської ради, радник міського голови м.Львова І. Рудницький, представники Львівської ОДА: начальник структурного відділу департаменту екології та природних ресурсів Н. Сорока і керівник управління департаменту житлово-комунального господарства Т. Зозуля, керівник ТзОВ «Спецавтотранс-Львів» О. Годунько.

Представники зі Львова розповіли присутнім про місцеве сміттєве лихо і звернулися з проханням допомогти львів’янам вирішити надскладну ситуацію та дозволити захоронення на полігоні Жидачева певної кількості твердих побутових відходів з обласного центру.

Мешканців турбувало питання результатів ймовірної співпраці зі Львовом, а саме значне розширення території захоронення сміття, його сусідство з міським водозабором, зменшення відстані від сміттєзвалища до річки Стрий, вплив на екологію міста тощо. Говорили про стан сміттєзвалища у місті, його перспективи.

Певна річ, більшість у залі розуміла, що кошти, які Жидачів може отримати відповідно до укладеного зі Львовом договору, неабияк допомогли б його розвитку. Адже вже зараз міський полігон потребує значних інвестицій для серйозної роботи по рекультивації території – зменшенню площі захоронення. Його власник – Жидачівський целюлозно-паперовий комбінат, тільки запрацював і надій на те, що підприємство зараз вкладатиме кошти на впорядкування сміттєзвалища, мало.

Жидачівське сміттєзвалище за останні пів року значно змінилося в кращу сторону і це завдяки коштам, що отримує місто за захоронення тут відходів зі Львова від літа минулого року.

Угода ж зі Львовом може вирішити чимало питань, зокрема, покращити ситуацію на полігоні Жидачева.

Найважливішим для нас є безпека мешканців, охорона їхнього життя і здоров’я. Тому міська рада звернулася до відповідних служб з запитом про можливість полігону  згідно нормативів приймати певний додатковий об’єм відходів.

На громадських слуханнях також обговорювалося питання прийняття відходів від сусідніх населених пунктів і пропозиція австрійського інвестора щодо оренди міського полігону для складування відходів з подальшою рекультивацією території із застосуванням новітніх технологій.

Завершилися загальноміські слухання рейтинговим голосуванням по кожному конкретному питанню.

Відтак присутні більшістю голосів дали попередню згоду на продовження договору по захороненню львівського сміття у такому режимі, як це відбувалося досі – двічі на тиждень по 2 сміттєвози, та вирішили підтримати сусідні населені пункти і дозволити захоронення відходів з цих територій на міському полігоні.

Якими будуть остаточні рішення громади Жидачева стане відомо на позачерговому засіданні сесії Жидачівської міської ради.

Нагадаємо, наразі у рамках “сміттєвого” меморандуму відходи зі Львова приймає Червоноград, Новояворівськ та Буськ.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *