ОСТАННІ НОВИНИ

Урядова програма «Доступні ліки» проіснувала перший місяць: МОЗ підбило перші підсумки

|

У квітні 2017 року в Україні стартувала урядова програма «Доступні ліки». За перший місяць роботи проект поступово набирає обертів. Говорити про загальну картину по всіх регіонах поки зарано, адже активність регіонів різниться, проте МОЗ вже підводить перші підсумки, передає Львівський портал.

Міністерство охорони здоров’я України розробило та у понеділок 3 квітня опублікувало на сайті реєстр лікарських засобів, вартість яких підлягає відшкодуванню. До реєстру ввійшло 157 торгових назв лікарських засобів від 35 виробників (18 – країни ЄС, 15 – Україна, 2 – Індія та Ізраїль). Наступна дата перегляду реєстру – 1 липня 2017 року.

З 4 квітня розпорядники коштів (органи місцевої влади) почали підписувати перші договори з аптеками, що виявили бажання долучитися до програми.

Станом на сьогодні кількість аптек, що беруть участь у програмі «Доступні ліки» по всій території України вже сягнула 5 тисяч. Було створено карту, щоб кожен міг знайти на ній найближчу до свого дому аптеку, у якій працює програма. Карта постійно оновлюється і це означає, що кожного тижня до програми долучається все більше аптек. Зараз кожна четверта аптека в Україні є учасницею програми.

За кількістю аптек, що беруть участь у програмі, найкраще спрацювали Вінницька, Дніпропетровська, Житомирська, Львівська та Харківська області.

Згідно зі звітами, які подали області, загалом за програмою «Доступні ліки» отоварено близько 727 тисяч рецептів. Найбільше у Харківській області – 165 тисяч, Києві – 70 тисяч, Запорізькій області – 47 тисяч, Полтавській – 45 тисяч, Вінницькій – 40 тисяч.

Проаналізувавши звітні дані Міністерство охорони здоров’я зробило рейтинг регіонів за основними показникам реалізації програми (використані кошти, виписані рецепти, відшкодовані кошти, кількість осіб, які отримали ліки тощо). Лідерами програми наразі є Вінницька, Волинська, Кіровоградська, Полтавська, Рівненська, Харківська. Останні в рейтингу Миколаївська, Луганська, Закарпатська, Херсонська області та місто Київ.

«Ми розуміємо, що є проблеми і намагаємося поступово вирішувати їх. Існує побоювання аптек через минулий досвід схожої програми реімбурсації, коли гроші не відшкодовувалася. За перший місяць роботи програми відшкодування вже отримали аптеки у більшості областей. Загалом з початку запуску програми вже використали 3,6% коштів від загальної суми, яку виділив Уряд на реалізацію програми у 2017 році», – йдеться у повідомленні.

«Сьогодні маємо певний дефіцит ліків — через великий попит на певні препарати. МОЗ вже провело зустрічі з представниками аптечних мереж, дистриб’юторами, імпортерами та виробниками, щоб оперативно реагувати на такі технічні труднощі. Допомогти ефективніше розраховувати необхідний об’єм виробництва ліків може реєстр пацієнтів. Тому МОЗ спільно з командою розробників «Е-Health» працює над впровадженням такого електронного реєстру», – повідомляють у прес-службі МОЗ.

Детальну інформацію про програму «Доступні ліки» можна прочитати у статті Львівського порталу: «Безкоштовні ліки: все, що варто знати, перш ніж бігти в аптеку».

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *