ОСТАННІ НОВИНИ

У Львові реставрують одразу чотири храми

|

У співпраці з польським Міністерством культури і національної спадщини (МКіНС) Республіки Польща, в рамках програми ревалоризації у Львові об’єктів спільної культурної спадщини Польщі та України, тривають реставраційні роботи у храмах Львова. Проекти фінансує Міністр культури Республіки Польща, реалізуються вони у співпраці з управлінням охорони історичного середовища Львівської міської ради. Про це Львівському порталу повідомили у прес-службі Львівської міськради.

Посеред найважливіших реставраційних проектів реалізованих протягом останніх років, та які продовжуватимуться цього року, це роботи у латинському та вірменському кафедральних соборах.

Латинський кафедральний собор Успіння Пресвятої Діви Марії

У рамках багаторічного проекту реставрації інтер’єру Архікафедра́льної бази́ліки латинського обряду, протягом останніх 7 років відреставровано:

  • багатоярусний головний вівтар,
  • 3 вікна з вітражами в презбітерії (Марія Королева Польської Корони, Посвячення архієпископа Григорія з Санока кардиналом Збігнєвом Олесницьким і Leopolis Opresso),
  • кам’яну архітектурно-скульптурну композицію (Господній гріб) на північній елевації собору,
  • бічну каплицю Пресвятих Дарів (каплиця Вишневецьких) у лівій нефі.

У 2017 році будуть продовжені реставраційні роботи в бічній каплицi Розiп’ятого Христa (каплиці Яблоновських), яку вважають за одну з найцінніших у соборі. Та реставрацію вітражiв Остробрамської Божої Матері та Бичованого Ісуса, які знаходиться в вікнах південної стіни пресбітерію.

  • цьогорічних реставраційних робіт складатиме 217 000 PLN (~1,47 млн. грн.).

Вірменський кафедральний собор Успіння Пресвятої Богородиці

У 2006 році тут розпочалися реставраційні роботи настінних поліхромій Яна Генріха Розена. Відреставровано найстаріші поліхроміїі (XVI ст.), збережені вірменські настінні поліхромії і вітраж у західній та північній стіні нефу.

У 2017 році будуть проведені реставраційні роботи на південній стіні нефу. Роботи виконують польські і українські реставратори.

Вартість цьогорічних реставраційних робіт складатиме 133 500 PLN (~913 000 грн.).

Вартість реставраційних робіт в 2006-2016 р. склала ~2 млн PLN (~13,7 млн. грн.)

Храм святих апостолів Петра й Павла (колишній костел ордену Єзуїтів)

У 2015 році проведено перший етап реставраційних робіт настінних поліхромій на склепінні пресбітерію. Роботи вели польські та українські спеціалісти.

Вартість реставраційних робіт в 2015-2016 склала 303 500 PLN (~2 млн. грн.).

У 2017 р. будуть продовжені реставраційні роботи на склепінні пресбітерію. Вартість цьогорічного етапу реставраційних робіт становитиме 400 000 PLN (~2,8 млн. грн.).

Костел святого Антонія Падуанського

Також у 2015 р. розпочався проект комплексної реставрації головного вівтаря. Вартість реставраційних робіт склала 55 000 PLN (~ 380 000 UAH).

Вартість цьогорічного етапу реставраційних робіт становитиме 137 000 PLN (~ 945 000 грн.).

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *