ОСТАННІ НОВИНИ

У Львівській області стартує Challenge, що боротиметься з мультирезистентним туберкульозом

|

У Львівській області стартує проект «Challenge  TB», що боротиметься з мультирезистентним туберкульозом. Про це Львівському порталу повідомили у прес-службі Департаменту охорони здоров’я ЛОДА.

Проект «Challenge TB» (Виклик туберкульозу) працює в Україні з метою подолання епідемії туберкульозу та розпочинає свою діяльність у Львівській області.

«За минулий (2016) рік у Львівській області було виявлено 1500 нових випадків туберкульозу, з них – 350 випадків захворювання на мультирезистентний туберкульоз ( в 2015 р. – 450) та у 164 осіб виявлено ТБ/ВІЛ коінфекцію. Станом на квітень 2017 року у Львівській області на обліку перебуває 3000 пацієнтів з активним туберкульозом, з них – 800 осіб хворіють на МРТБ», – наголошує директор «Центру Легеневого Здоров’я», головний позаштатний спеціаліст департаменту з фтизіатрії Любомир Рак.

«Challenge TB» працюватиме в області у партнерстві з «Центром Легеневого здоров’я», системою первинної допомоги та неурядовими організаціями за підтримки Департаменту охорони здоров’я Львівської ОДА.

«Основні зусилля спеціалісти Проекту спрямовуватимуть на покращення якості лікування мультирезистентного туберкульозу в області. Також планується збільшити доступність для пацієнтів ТБ-сервісів, рекомендованих Всесвітньою організацією охорони здоров’я, зокрема, ДОТ-кабінетів, що передбачають лікування пацієнтів під безпосереднім наглядом. «Challenge TB” працюватиме для збільшення ефективності заходів з інфекційного контролю у медичних установах та надаватиме рекомендації медичним працівникам у веденні випадків мультирезистентного туберкульозу», – відзначає старший технічний Радник USAID з питань туберкульозу Еріка Вайтек.

Лікування важких форм туберкульозу займає значний час – курс лікування триває до 20 місяців, та супроводжується значними побічними ефектами та соціальними проблемами. У лікуванні хворих на МРТБ “Challenge TB” підтримує пацієнтоцентрований підхід, що враховує потреби самих пацієнтів, з акцентом на надання соціальної та психологічної підтримки хворим на амбулаторному етапі лікування. Особливо це актуально при роботі з вразливими групами населення, де внаслідок соціальних та фінансових проблем, пацієнти часто не завершують своє лікування. Цей підхід ефективно зменшує кількість випадків порушення схем лікування, а тому вважається передовим на міжнародному рівні.

Спеціалісти проекту також допомагатимуть покращувати методи виявлення нових випадків туберкульозу, впроваджуючи нові технології для швидшої та якіснішої діагностики хвороби. В рамках “Challenge TB”, PATH здійснюватиме закупівлі лабораторного обладнання та витратних матеріалів для фтизіатричних закладів Львівської області та забезпечуватиме їхнє технічне обслуговування, про що розповіла голова представництва PATH в Україні Катерина Гамазіна.

Також, однією з ключових завдань проекту є розвиток потенціалу області у боротьбі з мультирезистентним туберкульозом та поширення здобутого досвіду в інші області України

Як відомо, проект здійснюється міжнародною організацією PATH, у співпраці з Королівською спілкою з контролю ТБ Нідерландів (KNCV), за підтримки Агентства США з Міжнародного Розвитку (USAID), та наразі успішно працює в областях України, де зареєстровано найвищий тягар мультирезистентного туберкульозу (МРТБ).

Довідка: РАТН, міжнародна неприбуткова організація, працює більш ніж у 70 країнах світу, інтегруючи інноваційні стратегії в систему охорони здоров’я. В Україні PATH працює у напрямку розширення доступу жителів країни, зокрема, уразливих груп населення, до високоякісних медичних послуг. У всьому світі PATH співпрацює з багатьма партнерами – благодійними організаціями, рятуючи та покращуючи здоров’я людей, особливо жінок і дітей. PATH розробляє інновації в п’яти сферах – вакцини, ліки, діагностика, вироби медичного призначення, а також нові технології в системі охорони здоров’я та надання медичних послуг. Наразі PATH втілює в Україні міжнародний проект «Виклик туберкульозу» (Challenge TB), що фінансується Агентством США з міжнародного розвитку (USAID) та має на меті зупинити епідемію туберкульозу в Україні.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *