ОСТАННІ НОВИНИ

Мінкульт Польщі визнав нищення пам’ятника воїнам УПА біля Перемишля законним

|

Демонтаж встановленого у 1994 році пам’ятника УПА на муніципальному кладовищі у Грушовичах неподалік Перемишля є законним – повідомили у Міністерстві культури та національної спадщини Польщі. Про це пише «Польське радіо».

У відомстві відзначили, що «пам’ятник зведений із порушенням чинного у Польщі законодавства, без отримання відповідних дозволів від місцевої влади».

«Демонтаж незаконно встановленого пам’ятника відбувся відповідно до чинного законодавства. Рішення війта (ґміни Стубно – ред.) прийнято згідно із законом від 8 березня 1990 року про самоврядування ґмін. Таким чином, ця акція була проведена у відповідності до закону, хоча для деяких представників української сторони цей факт, можливо, важко прийняти, особливо напередодні відзначення річниці операції „Вісла”», – написало у повідомленні Міністерство культури Польщі.

У відомстві додали, що «проти пам’ятника у тій формі виступала Рада охорони пам’яті боротьби та мучеництва, з якою також встановлення пам’ятника не консультувалося». «Українській стороні – Державній міжвідомчій комісії у справах увічнення пам’яті жертв війни та політичних репресій при Кабінеті міністрів України – неодноразово були направлені листи про заходи з метою врегулювання правового статусу згаданого пам’ятника, що був одним із багатьох подібних незаконно встановлених на терені Польщі пам’ятників прославляння членів УПА, які мають символічне значення і не пов’язані з місцем поховання», – наголошено у повідомленні.

«Листи із подібним змістом направляло від минулого року також українській стороні Бюро увічнення боротьби та мучеництва Інституту національної пам’яті Польщі. Однак також ці дії не дали очікуваного результату», – додали у повідомленні.

Міністерство культури зазначило, що ці заходи (демонтаж пам’ятника – ред.) були проведені відповідно до прийнятих війтом ґміни Стубно Янушем Слабіцьким кроків, спрямованих на демонтаж пам’ятника, через його «неврегульований правовий статус та обґрунтовані протиріччя, які викликало як послання, так і елементи оздоблення пам’ятника».

Відомство також відзначило: «Польська сторона вважає, що кожен убитий або полеглий в результаті воєн та політичних репресій на території Польщі (як і України) має право на гідне увічнення та спочинок. Міністерство відкрите до діалогу з українською стороною у питаннях увічнення та організації гідного поховання населення української національності, могили якого розташовані на терені Польщі, за умови, що вирішення спірних питань відбудеться у дусі порозуміння та діалогу, відповідно до чинного у Польщі законодавства та згідно із положеннями Угоди між урядами Польщі та України про охорону місць пам’яті і спочинку жертв війни та політичних репресій, підписаної у Варшаві 21 березня 1994 року».

Водночас Міністерство культури Польщі наполягло, що з польської сторони «не буде дозволу на функціонування у громадському просторі встановлених з порушенням чинного на терені Польщі законодавства пам’ятників „слави Української повстанської армії”, метою яких є прославляння збройного формування, відповідального за злочини, вчинені проти тисяч, здебільшого беззахисних, польських громадян».

Як стало відомо, Україна призупиняє процес легалізації польських меморіальних об’єктів.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *