ОСТАННІ НОВИНИ

70 роковини примусової депортації українців

|

Сьогодні сумні роковини в історії України і Польщі. 28 квітня 1947 року, розпочалась акція «Вісла» – військово-політична операція польської комуністичної влади, що стала інструментом етнічної чистки та полягала у депортації всього українського населення з південно-східних регіонів Польщі (Лемківщина, Холмщина, Надсяння й Підляшшя) до її північно-західних земель. Про це львівському порталу повідомили у прес-службі Українського інституту Національної пам’яті.

Натисніть на зображення для збільшення

За даними істориків, рішення про проведення спец-операції було ухвалено найвищим державним та партійним керівництвом комуністичної Польщі. Справжньою метою операції визначалося «остаточне розв’язання української проблеми в Польщі».

Операцію «Вісла» було проведено силами польського війська та органів державної безпеки. Її жертвами стали близько 150 тисяч українців, яких примусово депортували з малої батьківщини, позбавили майна і розпорошили по всій території північної та західної Польщі з метою асиміляції у «новому польському середовищі» та із забороною вживання щодо них назви «українець».

Підозрюваних у сприянні УПА та тих, хто намагався повернутися до рідних домівок, затримували та відправляли до табору в Явожно, де вони зазнавали катувань з боку співробітників органів держбезпеки. Вже після завершення акції «Вісла» було також примусово депортовано українські родини, які мешкали у Красноставському, Замостянському та Білгорайському повітах Люблінського воєводства, без огляду на ступінь лояльності та партійну приналежність.

Акція «Вісла» стала продовженням депортацій організованих комуністичним тоталітарним режимом, що розпочалися із підписання 9 вересня 1944 року «Угоди між Урядом Української Радянської Соціалістичної Республіки і Польським Комітетом Національного визволення про евакуацію українського населення з території Польщі і польських громадян з території УРСР». Загалом жервами депортаційно-переселенських акцій у 194 -1951 роках стали понад 700 тис. українців.

Акцію «Вісла» засудили Сенат Республіки Польща, а також Президенти України та Польщі у спільній заяві. Але, на превеликий жаль, сьогодні деякі антиукраїнські організації та представники окремих польських політичних партій намагаються виправдати цю примусову депортацію українців, пов’язуючи її із діяльністю ОУН та УПА, польсько-українським конфліктом у роки Другої світової війни.

Напередодні роковин науковці та громадські діячі звернулися до Верховної Ради України та Сейму Республіки Польща з  проханням засудити акцію «Вісла» як злочин польського комуністичного режиму. Звернення було ухвалене у ході круглого столу «Акція «Вісла» – злочин польського комуністичного режиму», що відбувся у Києві 20 квітня.

«Ми, учасники круглого столу, закликаємо Верховну Раду України та Сейм Республіки Польща засудити акцію «Вісла» як злочин, вчинений польським комуністичним режимом проти власних громадян – українців за національністю. Україна та Польща, країни, які зазнали великих втрат від комуністичного режиму, нині активно проводять політику подолання тоталітарної спадщини. Її елементом є надання правової оцінки злочинам, вчиненим цим режимом. Така оцінка є гарантією неповторення схожих дій у майбутньому. Обидві держави мають спільно докласти максимум зусиль, аби досягти міжнародного засудження комуністичного режиму як злочинного. Правова оцінка акції «Вісла» парламентами обох країн – важливий крок до антикомуністичного «Нюрнбергу», – йдеться у зверненні.

Зауважмо, що було три етапи акції «Вісла»:

  • 28 квітня – кінець травня – депортовано українців з Сяноцького, Ліського, Перемишльського, Ясельського, Кросненського, Горлицького, Бжозувського і частково Любачівського повітів;
  • червень – «зачистка» Любачівського, Ярославського і Томашув-Любельського, Горлицького, Новосонцького і Новотарзького повітів;
  • жовтень – виловлювання українців, які втікали під час перевезень або самостійно поверталися на попереднє місце проживання, відхід загонів УПА із Закерзоння.

 «Вісла» мовою цифр:

19500 квадратних кілометрів охоплювала територія, з якої були виселені українці.

137–150 тисяч  українців і членів змішаних сімей переміщено із 22 повітів, що входили до складу 3 воєводств, і розселено у 71 повіті 9 північно-західних воєводств.

357 бойових акцій провела оперативна група «Вісла» з квітня до липня 1947 року. Ліквідовано 1509 повстанців, знищено 1178 бункерів і криївок, заарештовано майже 2800 осіб із цивільної мережі ОУН і УПА у Закерзонні.

3936 осіб, підозрюваних у співпраці з УПА, було ув’язнено в концтаборі Явожно. З них: 823 жінки, 27 священників. Внаслідок катувань загинуло близько 200 бранців.

Не ближче 50 кілометрів від сухопутного, 30 кілометрів – від морського кордонів, 30 кілометрів від воєводських міст – такими були межі територій, де дозволили селитися українцям.

В цілому,  понад 700 000 українців позбавили домівок і права жити на рідній землі комуністичні режими Польщі та СРСР у 1944-1951 рр.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *