ОСТАННІ НОВИНИ

Прокуратура розповіла про найрезонансніші корупційні злочини Львівщини

|

Прокурор Львівської області Юрій Квятківський спільно з представником Всеукраїнського руху проти політичної корупції «Під контролем» Мирославом Сімкою за участі начальника відділу організації діяльності у сфері запобігання та протидії корупції Генеральної прокуратури України Валентини Сеник прозвітували про актуальні питання боротьби з корупцією в області та взаємодії органів прокуратури Львівської області із представниками Руху, передає Львівський портал.

Прокурор області наголосив, що органи прокуратури вкотре демонструють свою готовність до реальної співпраці з громадськістю і як приклад навів ефективну співпрацю з Всеукраїнським рухом проти політичної корупції «Під контролем».

Він додав, що за результатами взаємодії із Всеукраїнським рухом вжито ряд заходів, завдяки яким вдалося активізувати досудове розслідування у ряді кримінальних проваджень, пов’язаних з корупцією. Як наслідок, не один посадовець з числа депутатів органів місцевого самоврядування, міські та сільські голови понесли покарання.

У результаті спільної діяльності опрацьовано 32 інформаційні довідки Руху. За наслідками їх розгляду 2 особи притягнуто до кримінальної відповідальності; 1 обвинувальний акт перебуває на розгляді в суді; у 7-ми провадженнях тривають слідчі дії; складено 17 адміністративних протоколів, пов’язаних з корупцією, щодо 9 осіб; з них судами вже 5 осіб визнано винними та застосовано штраф.

До прикладу, в кінці минулого року судом винесено вирок та засуджено депутата Радехівської міської ради за одержання неправомірної вигоди за вплив на прийняття рішення про погодження технічної документації для автомобільних стоянок.

Розглядається судом і інша справа, стосовно депутата Городоцької міської ради, який вимагав та одержав неправомірну вигоду за сприяння у позитивному вирішенні питання про зміну цільового призначення земельної ділянки. Цинічно те, що ця земельна ділянка виділена для будівництва житлового будинку учасникам АТО, а депутат лобіював питання про подальшу передачу її для будівництва готельно-розважального комплексу із басейном.

Вже оголошено підозру голові місцевої ради Сколівського району. Слідством доведено, що таким завдано збитків на понад 35 тис.грн. Більше того, під час слідства встановлено також факт недостовірних відомостей у електронній декларації останнього, що зараз перевіряється слідчими у кримінальному провадженні.

У іншому провадженні перевіряється законність тендеру ціною 45 млн.грн. щодо обрання підрядної організації на реконструкцію Трускавецького парку тощо.

За фактами можливого порушення процедури проведення державних закупівель директором ДП «Сколівське лісове господарство» та головним лікарем Турківської комунальної центральної районної лікарні проводяться перевірки в межах досудового розслідування у кримінальних провадженнях.

Законність ухвалення рішення про призначення собі головою Рудненської селищної ради Львівської області надбавок на понад 60 тис.грн. теж перевірять слідчі поліції.

Є також позитивні напрацювання у напрямку адміністративно-караної корупції.

Спільно з учасниками Руху вже завершено судовий розгляд щодо 5 осіб, які діяли в умовах конфлікту інтересів чи порушили вимоги фінансового контролю. Серед таких голови та депутати місцевих рад, колишній посадовець Львівської ОДА.

Водночас, прокурор області Юрій Квятківський наголосив, що вже упродовж поточного року правоохоронними органами Львівщини самостійно виявлено 25 корупційних злочинів, у яких повідомлено про підозру 26 особам. Із згаданої кількості кримінальних проваджень 23 уже скеровано до суду, а у 2 випадках осіб засуджено до позбавлення волі. В ході розслідування кримінальних проваджень встановлено збитків на 10, 3 млн.грн., понад 700 тис. з яких завдано інтересам держави чи територіальної громади, накладено арешт на майно в сумі 11 млн грн., а також вилучено майна (готівки) на суму близько півмільйона гривень.

На даний час, прокурори забезпечують участь у розгляді понад 100 адмінпротоколів, пов’язаних з корупцією. Наразі до відповідальності вже притягнуто понад 50 посадовців та депутатів. Сума накладених штрафів склала більш як 80 тис грн. Також внесено 58 подань, скасовано 14 незаконних рішень органів місцевого самоврядування прийнятих в умовах конфлікту інтересів. Лише упродовж поточного року подано 24 позовних заяви вказаної категорії, на загальну суму майже 2 млн грн. Як приклад, вдалось повернути земельну ділянку, одержану в умовах конфлікту інтересів. Загалом судами задоволено 32 позови прокуратури такої категорії.

«Хочу звернутися до жителів Львівщини: корупція навколо нас. Найболючіше – це побутова корупція, де за кожну довідку посадовці вимагають плату. Так не має бути. Тільки ваша інформація і наша подальша співпраця принесе результат. Закликаю кожного наслідувати таку співпрацю з правоохоронцями, як це роблять громадські активісти та представники ЗМІ, та сприяти у викритті хабарництва та корупції», – сказав Юрій Квятківський.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *