ОСТАННІ НОВИНИ

Киян-українців мобілізують на мітинг-підтримку української мови

|

У Києві на 20 квітня заплановано масштабний мітинг на підтримку української мови в українській столиці. Людей кличуть прийти у четвер уранці на Хрещатик до Київради, адже у цей час місцеві депутати вирішуватимуть долю української мови у сфері обслуговування у Києві. Про це на своїй сторінці у Фейсбук повідомила письменниця Лариса Ніцой, передає кореспондент Львівського порталу.

За словами Лариси Ніцой, депутати спробують на законодавчому рівні закріпити право українців в Україні обслуговуватися українською мовою.

«Увага! Кияни-українці та всі небайдужі до української мови! Оголошується повна мобілізація та максимальний репост! Закликаю всіх прийти 20 квітня, у четвер уранці на 9.30 на Хрещатик до Київради. Нарешті розглядатиметься питання про застосування української мови у сфері обслуговування в Києві, яке виніс на розгляд депутат Юрій Сиротюк і попросив нас усіх про підтримку. За цим рішенням українці отримають право обслуговуватися українською, усі інші за бажанням можуть обслуговуватися іноземними мовами. Перше звернення у Києві повинне бути державною мовою, як у інших столицях Європи: у Празі – чеською, в Римі – італійською, в Берліні – німецькою, в Парижі – французькою тощо», – йдеться у повідомленні.

Водночас наголошується, що право на обслуговування українською мовою в Україні нікого не дискримінує, але воно супроводжується шаленим опором…

«Друзі, прошу, відпросіться у четвер до обіду з роботи. У вас є час про це домовитися. Переставте свої заплановані справи і домовлені зустрічі. Знайдіть, на кого залишити дітей, запросіть друзів і родичів і прийдіть до Київради. Нехай ті депутати, які ще не второпали, що нам потрібні наші мовні права вже сьогодні, це зрозуміють, дивлячись на нашу чисельність. І нам байдуже, чи будуть там якісь партії, чи ні, і які в них прапори. Ми прийшли за своїми правами! І по список тих депутатів, які за наші права, не дай Боже, не проголосують», – йдеться у зверненні-заклику.

Зауважмо, що у проекті рішення зокрема пропонується:

– Встановити, що у місті Києві у всіх сферах обслуговування громадян вживається державна мова – українська. Надавач послуг зобов’язаний звертатися та спілкуватися з отримувачем послуг (клієнтом) державною мовою. Перехід на іноземні мови можливий за бажанням клієнта у випадку, якщо надавач послуг ними володіє. У всіх закладах сфери громадського харчування, торгівлі обов’язкова наявність меню, виконаного державною мовою. При обслуговуванні відвідувачів, персонал зобов’язується пропонувати меню українською мовою і лише на вимогу відвідувача надати меню будь якою іншою мовою за наявності.

– Встановити, що на території міста Києва рекламні оголошення, вивіски, плакати, афіші, повідомлення та інші форми аудіо- і візуальної рекламної продукції, цінники повинні виконуватись українською мовою. У випадку, якщо вивіска суб’єкта господарської діяльності є відображенням зареєстрованого знака іноземною мовою, встановлення такої вивіски можливе лише з обов’язковим зазначенням її перекладу чи транслітерації українською мовою рівновеликим шрифтом.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *