ОСТАННІ НОВИНИ

На «Краківці» та «Рава-Руській» триває експеримент із розділення потоку автотранспорту. Наступний «Ягодин»

|

Прогнозуючи можливе збільшення кількості автотранспорту у пунктах пропуску через кордон у весняно-літній період, Державна прикордонна служба України вживає усі можливі заходи, аби забезпечити безпеку та комфорт осіб, які перетинають державний кордон. В основі цієї роботи – пошук рішень для ритмічної роботи пунктів пропуску, оптимізації прикордонно-митних процедур та усунення передумов до протиправної діяльності. Заходи проводяться як власними силами, так і у взаємодії з громадськістю, органами державної влади, місцевого самоврядування, транспортними компаніями, іншими силовими структурами та правоохоронними органами суміжних держав. Також за ініціативи Держприкордонслужби постійно проводяться спільні наради.

Відмітимо, що на кордоні з ЄС функціонує 18 міжнародних пунктів пропуску для автомобільного сполучення, більшість з яких на кордоні з Польщею та Угорщиною.

В той же час кількість осіб і транспортних засобів суттєво перевищує проектні спроможності пунктів пропуску. На окремих напрямках добові показники удвічі більші за проектні, а напередодні святкових днів – мають пікові значення. Реконструкція окремих пунктів пропуску також не дозволяє кардинально збільшити їх пропускну спроможність.

Найбільше навантаження відмічається на польській ділянці, де щороку кількість автомобілів зростає на 400-700 тисяч, здебільшого легкових. Так, у 2013 році ця кількість становила 6 мільйонів автівок, а у 2016 році вже 12,3 мільйона.

Додатково на роботу пунктів пропуску впливає малий прикордонний рух, переміщення автомобілів іноземної реєстрації під керуванням громадян України, а також введення тривалої перевірки контрольними службами країн ЄС. Останнє пов’язане зі змінами правил Шенгенського кодексу і віднині усі особи, що в’їжджають до країн Шенгену або виїжджають з них, піддаються ретельній перевірці.

Разом з цим, прикордонне відомство спільно з іншими державними органами вживає низку заходів із вирішення даних питань. Зокрема, завдяки удосконаленню технологічних процесів забезпечено щодобовий пропуск учасників міжнародного руху у кількості, яка удвічі перевищує проектні спроможності пунктів пропуску. Крім того, з польською Стороною досягнуто домовленості про запровадження системи попереднього повідомлення для негайного реагування на виникаючі і прогнозовані зміни прикордонного руху.

Окремо, за ініціативою Держприкордонслужби запроваджено експеримент з розмежування смуг руху транспорту перед пунктами пропуску «Рава-Руська» та «Краківець». Він передбачає відокремлення напрямків для транспортних засобів української та іноземної реєстрації, які прямують з України. В найближчий час експеримент також розпочнеться і  перед пунктом  пропуску  «Ягодин».

Розроблено нові технологічні принципи контролю. Серед яких, принцип однієї зупинки автомобіля, контроль громадян без їх виходу з транспортних засобів, поєднання зон прикордонного та митного контролю, виключення дублювання функцій тощо. Після апробації планується їх широке запровадження в більшості пунктах пропуску, у першу чергу на кордоні з Польщею.

Крім того, у разі виникнення черг прикордонники оперативно вживають заходи за компетенцією, зокрема, виставляються додаткові прикордонні наряди з підтримання режиму та правопорядку, здійснюється перенаправлення потоків до інших пунктів пропуску, за рахунок резервів розгортаються додаткові робочі місця. При цьому на відомчому сайті створено інтерактивну карту з он-лайн інформацією про завантаженість пунктів пропуску. Також для упорядкування руху транспорту перед пунктами пропуску запроваджено механізм взаємодії з Нацполіцією.

Нині Державна прикордонна служба Україна  продовжує заходи направлені на забезпечення ритмічності роботи міжнародних пунктів пропуску, належного та своєчасного реагування на виникнення черг та створення комфортних умов для перетинання кордону.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *