ОСТАННІ НОВИНИ

Війна за крісло першого заступника голови Львівської облради: чи «полетить голова» Дворянин?

Соломія ГОЛОВІНА, Львівський портал

|

Позачергова сесія Львівської обласної ради, яку запланували провести 5 квітня, обіцяє бути справді «гарячою». Хоча  на сесійне засідання і не виносять ніяких термінових питань, але є те, що читається між рядками порядку денного і що жваво обговорюється у кулуарах облради. Мова йде про можливе звільнення з посади першого заступника голови ЛОР від «Самопомочі» Парасковії Дворянин.

 

Так, завтра про свою роботу мають звітувати заступники Олександра Ганущина. Подейкують, що Парасковії Дворянин вже давно готують звільнення і саме завтра депутати ЛОР збираються усунути її з посади.

Отож, Львівський портал намагався з’ясувати, що ж відбудеться на позачерговій сесії і чи справді Парасковію Дворянин позбавлять крісла першого заступника.

Як наголосила Львівському порталу сама Парасковія Дворянин, завтрашню позачергову сесію ЛОР скликають лише для того, щоб усунути її з посади.

«До мене доходили такі чутки, що поміщицько-олігархічна більшість має задум усунути мене з посади першого заступника голови Львівської облради», – констатувала вона.

Зокрема, перший заступник наголосила, що з посади її хочуть «поперти» через те, що вона не збирається миритися із корупційною складовою багатьох рішень облради.

Водночас Парасковія Дворянин зауважила, що позачергову сесію скликають насамперед задля усунення її з посади, і про це особисто їй у телефонній розмові повідомив голова облради Олександр Ганущин.

«Окрім того, мені здається, що решта питань, які зараз нашвидкуруч додають, це просто димова завіса, щоби не виглядало, що задля мене однієї скликають позачергову сесію», – додала перший заступник голови облради.

Також з її слів стало відомо, що проти неї збирають голоси «львівські поміщики-олігархи».

«Весь депутатський корпус мав можливість переконатися, як я працюю. Якщо вони незалежні, то повинні мати свою думку, якщо залежні, – зроблять те, про що їх попросили львівські поміщики-олігархи. Тобто, якщо комусь йдеться про політичну кар’єру та фінансові преференції, то, очевидно, вони зроблять те, про що їх попросили. Але, якщо депутати справді зважатимуть на звіт, то, думаю, результат для мене мав би бути позитивний», – сказала Парасковія Дворянин.

Водночас вона розповіла про те, під кого, ймовірно, готують крісло першого заступника:

«Щоразу домовленості якось змінюються… Так, спершу на цю посаду претендував представник від «Батьківщини» Юрій Гудима, потім називали ім’я Андрія Білоуса від «Народного контролю». Але остання конфігурація така: крісло першого заступника за Володимиром Гірняком, а заступника – за Богданом Гагалюком від «Народного Руху України»…».

На питання про те, чи набереться голосів, якщо таки на завтрашній сесії виснуть питання про її звільнення, Парасковія Дворянин сказала:

«Я про це не думаю. Про це треба запитати голову обласної ради. За рік каденції він показав, як вміє збирати голоси. У приватній розмові ще місяць тому він мені сказав, що голоси є…».

Своєю чергою голова Львівської облради Олександр Ганущин наголосив, що в облраді багато депутатів незадоволені діями фракції «Самопоміч».

За його словами, нині вранці він мав розмову щодо цієї ситуації із лідером «Самопомочі» Андрієм Садовим.

«У нас тривалий час відбувалися консультації з цього приводу. І я попереджав про те, що невдоволення діями «Самопомочі» у Львівській облраді є достатньо великим, і дуже багато фракцій вже достатньо негативно налаштовані через це. До речі, Андрій Іванович навіть сам визнав, що фракція не завжди конструктивно себе веде в облраді. Я пропонував, аби він, як лідер партії, зробив сам якусь пропозицію, щоб не доводити це до голосувань, пов’язаних зі звільненням за незадовільну роботу. Але, як я розумію, політичний мейнстрім на центральному рівні інший…», – розповів Олександр Ганущин.

Також він наголосив, що у облраді багато невдоволених діями «Самопомочі», тому завтра можна чекати будь-чого.

«Справа облради і депутатів працювати та ухвалювати ті рішення, які вони вважають доцільними. Із ще грудня місяця є політична позиція стосовно невдоволення окремих дій фракції «Самопомочі» у ЛОР. Тому, думаю, у сесійній залі ні для кого не буде несподіванкою питання щодо довіри-недовіри до представника «Самопомочі у президії. Я ставлюся до цього абсолютно спокійно та по-філософськи. Хотів би бути більш задоволеним роботою фракції «Самопоміч» у ЛОР, яка делегувала у президію свого першого заступника», – наголосив обласний «спікер».

Додамо, що нині, 4 квітня, під час президії облради депутати від «Самопомочі» вимагали пояснити, чому звіти заступників голови ЛОР потрапили у порядок денний позачергової сесії, та в чому полягає терміновість цих питань.

Вже під час розмови з журналістами Олександр Ганущин «перевів стрілки» на депутатів-ініціаторів, мовляв, він тут ні до чого, і це питання треба ставити їм.

«Регламент передбачає три випадки скликання позачергової сесії: за ініціативи депутатів і наявності третини підписів, голови облради та керівника облдержадміністрації. Нагадую, що ініціаторами виступили 30 депутатів від БПП, «Укропу», «Народного контролю», НРУ, «Батьківщини». І це вже є підставою для скликання сесії… Тому про це, думаю вам слід питати у депутатів, які ставили ці підписи», – пояснив він.

Водночас депутат Львівської облради від «Свободи» Олег Панькевич у коментарі Львівському порталу зазначив, що має претензії до роботи обох заступників голови Львівської обласної ради. Він не виключає, що на завтрашній позачерговій сесії фракція готова буде поставити незадовільну оцінку і першому заступнику Парасковії Дворянин, і заступнику Володимиру Гірняку.

«Такі питання, як звіти заступників голови облради, дійсно є важливими, але ми не знаємо, чи для цього потрібно було скликати позачергову сесію», – наголосив Олег Панькевич.

Водночас він додав, що точно не є нагальним звіт Олега Синютки про виконання програми соціально-економічного та культурного розвитку Львівської області за 2016 рік. Оскільки, за словами Олега Панькевича, це питання є вже протермінованим, і його мали заслухати ще до 10 березня.

«Точно не потрібно цієї позачерговості для питання щодо виконання цієї програми, оскільки воно мало би бути вже давно заслухане на черговому засіданні. Насправді мені дивно, чому його виносить на позачергову сесію провладна БПП? Адже був цілий квартал, щоби його розглянути. Тобто дійсно відбувається якась певна гра, і позиція влади і провладної політичної сили виглядає не зовсім конструктивною. Якщо опозиція може дозволити розглядати позачергово це питання, то для влади має все бути чергово та сплановано. Тут бачимо певну невідповідність або політичну інтригу. До кінця не можу її пояснити, можливо, завтра під час сесії щось проясниться…», – сказав депутат.

На питання про те, чи має фракція претензії до роботи Парасковії Дворянин, депутат відповів, що вони мають величезні зауваження до усього керівництва облради – і голови, і обох заступників, і керівника апарату.

«Ми озвучуємо свої зауваження кожної сесії. В тому числі нині в мене є політичні зауваження до провладної політичної сили. Можу говорити про зауваження до всіх заступників. В принципі, не виключаємо, що будемо голосувати і щодо незадовільної роботи Володимира Гірняка…», – додав Олег Панькевич.

Також він розповів, що у проектах рішень щодо заступників Олександра Ганущина депутатам пропонують визнати їхню роботу задовільною або незадовільною.

«Від цього і залежатиме подальша доля цих персон. Водночас у проекті звіту Синютки йдеться про те, щоб взяти цю інформацію до відома…», – додав Олег Панькевич.

Як повідомляв Львівський портал, завтра, 5 квітня, Львівська обласна рада збирається на позачергову сесію. Зокрема, у порядку денному є звіти обох заступників голови ЛОР Парасковії Дворянин та Володимира Гірняка, а також керівника Львівської ОДА Олега Синютки.

Раніше у сесійній залі Парасковія Дворянин заявила про те, що її хочуть «поперти» з посади першого заступника голови Львівської облради. Також додамо, що депутати облради прийняли рішення усунути її з посади співголови конкурсу мікропроектів. Водночас зазначимо, що депутати поскаржилися голові Львівської облради Олександру Ганущину на маніпуляції зі сторони фракції «Самопоміч», які «примальовують» собі усі заслуги проведення успішного конкурсу мікропроектів.

Фото: Галінфо, Високий Замок, соцмережі

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *