ОСТАННІ НОВИНИ

У Львові покупцям підсунули новобудову без газу, води та світла?

|

У Львові за адресою Антонича, 3 вже півтора роки зданий у експлуатацію житловий будинок, в якому для меншанців не проведено жодних інженерних мереж, а це вода, газ та світло. Забудовник цього помешкання є ПрАТ «ІРОКС». Про це сьогодні на прес-конференції розповіли жителі цієї новобудови, передає кореспондент Львівського порталу.

Представник ОСББ «На Антонича, 3», один з власників помешкання у цьому будинку Назарій Дзондза розповів, як люди виживають у таких умовах та борються за справедливість.

«Маючи право власності на житло, кожен розуміє, що це включає в себе всі інженерні мережі: підведення газопостачання, електропостачання, водопідведення, водовідведення, інші комунікації. В нашому випадку жодних комунікацій на момент здачі будинку в експлуатацію, це було у вересні 2015 року, підведено не було. Маючи декларацію ДАБІ про готовність в експлуатацію з 23 вересня 2015 року, не мати підведених комунікацій – це нонсенс», – сказав Назарій Дзондза.

Він також повідомив, що співвласники консолідували зусилля і створили ОСББ, яке є юридичною установою і дає змогу діяти. Відтак, ініціатична група постраждалих домоглась проведення газу. Стосовно електропостачання, то його вдалось провести власним коштом, а це – більше 500 тисяч гривень (Це ціна послуг «Львівобленерго», ОСББ сплачує лише частину цих коштів – ред.).

«Станом на сьогодні, з 14 березня 2017 року забудовник ПрАТ «ІРОКС» відключив нам воду. В нас немає водопостачання. До того ми користувались технічною водою, яку проводять для будівельного майданчика. Це були певні обмеження по тиску і по споживанню. І в цій ситуації ні «Львівводоканал», ні відповідні райадміністрації не мають впливу на цього забудовника в юридичній площині», – додав представник ОСББ «На Антонича, 3».

Варто додати, що в будинку внутрішні мережі є, але немає підведених до них зовнішніх мереж. Відтак мешканці будинку користувались «переносками», тобто допоміжними, а не основними комунікаціями.

Для того, щоб підвести воду, світло та газ до будинку, потрібно, щоб забудовник виступив замовником технічних умов на підведення цих послуг, щоб в подальшому здійснити розподіл цих послуг серед квартир і нежитлових приміщень.

«На етапі введення будинку в експлуатацію органами державного архітектурного будівельного контролю мали б перевірятись, на скільки будинок є готовим. Приймається декларація про введення в експлуатацію, тобто будинок є  збудований, зданий, є дотримані всі державні будівельні норми, є дотримане архітектурно-будівельне законодавство, є підведені комунікації. Якщо таких мереж немає, то це ставить під сумнів введення в експлуатацію таких будинків. На жаль, такі ситуації не є поодинокими, таких будинків є досить багато», – пояснив юрист Андрій Бурий.

За словами юриста, щоб знати, чи в новобудові є всі ці комунікації, потрібно зробити звернення, запити про доступ до публічної інформації до всіх підприємств («Львівводоканал», «Львівобленерго» і «Львівгаз») з метою надати інформацію чи є виготовлені техумови для підведення таких послуг.

Як зауважила заступник начальника з питань державної реєстрації-начальник управління державної реєстрації головного територіального управління юстиції у Львівській області Оксана Куманська-Нор, було подано заяву про вчинення злочинів в органи Нацполіції, було скеровано скарги до Міністерства юстиції України про скасування незаконної реєстрації. Скарга у розгляді Міністерства юстиції призначена на наступний тиждень.

Тим часом Львівський портал намагався зв’язатися із забудовником ПрАТ «ІРОКС», проте досі керівництво не відгукнулось. Як тільки ми отримаємо офіційну відповідь то опублікуємо її на нашому сайті.

Фото: google.com.ua

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *