ОСТАННІ НОВИНИ

При закупівлі продуктів для лікарень та шкіл Львівщини виявили «космічні» переплати

|

Для шкіл та лікарень у Львівській області купують одні й ті ж продукту з різницею в ціні 200-300%. Такі результати дослідження закупівельних цін на продукти харчування у Львівській області протягом останніх трьох місяців оприлюднили сьогодні, 30 березня, під час прес-конференції.

Власне, цей моніторинг  провели ГО «Центр громадського моніторингу та дослідження» спільно з сайтом «Наші гроші.Львів».  У його рамках було перевірено 700 закупівель продуктів харчування у Львівській області, які оголосили у грудні минулого року та протягом січня-лютого цього року.

«У результаті моніторингу ми помітили таку тенденцію: замовники економлять, якщо проводять конкурсну закупівлю. Натомість у прямих договорах, які укладають без конкурсу, продукти купують дорожче. Наприклад, середня ціна на картоплю у відкритих торгах – 3,73 грн за кілограм, без конкурсу – 5,88 грн. Аналогічно куряче філе – 60 грн проти 72 грн, молоко 2,5% жирності – 13,3 грн проти 15,7 грн за літр, цукор – 13,9 грн проти 17,1 грн за кілограм. Враховуючи те, що їх купують на мільйони гривень, переплати просто «космічні», –  зазначила журналіст сайту «Наші гроші. Львів» Олександра Губицька.

Водночас вона додала, що найразючішою проблемою є дуже великий розрив у цінах на один і той же продукт харчування.

«Різні замовники у Львівській області купують одній й ті самі продукти зі значною різницею. Часто ця різниця становить 200-300%. Зокрема в укладених договорах ціна на кілограм вершкового масла жирністю 72,5% коливається від 53,5 грн до 145,2 грн, цукру від 7 грн до 20 грн, рису від 14 грн до 32 грн, молока від 11 грн до 23 грн, курячого філе від 36 грн до 84 грн», – додала журналіст.

І зауважила, що така низька ціна викликає сумніви щодо якості цих продуктів.

«Є великий сумнів, що за таку ціну у навчальні заклади та лікарні справді постачатиметься масло, а не спред…», – констатувала Олександра Губицька.

Як вона зазначила, найдешевші продукти харчування чомусь купують заклади, які обслуговують потреби соціально незахищених категорій населення, зокрема, це будинки для людей похилого віку та школи-інтернати.

Так, найдешевші закупівлі в основному виявлено в комунальних закладах обласного рівня, зокрема тих, що підпорядковані Львівській облраді:

-Навчально-реабілітаційний центр І-ІІ ступенів «Довіра» – картопля по 3,12 грн/кг,

-Львівська обласна лікарня відновного лікування №3 – курячі четвертинки по 25,2 грн/кг,

-Львівський обласний госпіталь ветеранів війн та репресованих ім. Ю.Липи – яловичина I категорії по 47,57 грн/кг,

-Ходорівський психоневрологічний інтернат – свинина по 54,64 грн/кг,

-Навчально-реабілітаційний центр І-ІІ ступенів «Довіра» – вершкове масло по 44,54 грн/кг,

-Львівська обласна дитяча клінічна лікарня «ОХМАТДИТ» – молоко жирністю 2,5% по 11 грн,

-Поповицький психоневрологічний інтернат – рис по 14,08 грн/кг,

-Грушківський психоневрологічний інтернат – кисломолочний сир по 36,83 грн/кг,

-Львівський обласний госпіталь ветеранів війн та репресованих ім. Ю.Липи – куряче філе по 36,95 грн/кг,

-Винниківська санаторна загальноосвітня школа-інтернат I-III cтупенів – цукор по 7 грн/кг,

-Великомостівський геріатричний пансіонат – яйця по 11,5 грн за десяток.

Також Олександра Губицька згадала про закупівлю сиру двома відділами освіти у Львові – Франківського і Шевченківського районів. «І перший, і другий відділи освіти замовляли сири однакової жирності та майже однакових обсягів: по 29 тис. кг кисломолочного сиру, а також по 5 тис. кг та 4 тис. кг твердого сиру відповідно. Попри незначну різницю, суми підписаних договорів відрізняються майже на 1 млн грн. Так, відділ освіти Франківського району замовив кисломолочний сир по 43,03 грн/кг, тоді як Шевченківського – по 70,97 грн/кг, а твердий сир відповідно 70,47 грн/ та 126,4 грн/кг», – зазначила вона.

Окрім цього журналіст додала, що було виявлено чималу кількість фактів, коли учасники свідомо занижують ціну, щоб перемогти у тендері, а після укладення договору піднімають вартість, при чому неодноразово.

Фото: 34400.net

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *