ОСТАННІ НОВИНИ

Театр Заньковецької зустріне свій ювілей зі старими проблемами: аварійним фасадом і мешканцями, яких досі не виселили

|

У жовтні цього року Національний театр імені Марії Заньковецької святкуватиме 100-річчя з дня заснування. Незважаючи на таку визначну подію, ключові проблеми театру досі невирішені. Власне, йдеться про фасад будівлі, який нині перебуває у жалюгідному стані, і мешканців, яких все ніяк не виселять з театру. Про все це сьогодні, 29 березня,  йшлося на прес-конференції що з нагоди підготовки святкування ювілею театру, передає кореспондент Львівського порталу.

Майже вся стіна театру зі сторони Львівської опери, фактично, в аварійному стані, – все потріскане, облущене, деякі елементи загрожують обвалом.

Як зауважив директор генеральний директор Національного театру ім. Марії Заньковецької Андрій Мацяк, ось уже протягом п’яти років на ремонтні роботи з державного бюджету не виділили ні копійки.

«Востаннє держава давала гроші ще у 2012 році – 1,5 мільйони на ремонт частинки фасаду. З того часу ми не отримували з держбюджету жодної копійки. І всі покращення відбуваються завдяки нашим надходженням», – сказав він.

Керівник театру наголосив, що державна влада нічого не передбачила і з нагоди ювілею.

«Незважаючи на гостру необхідність, незважаючи на ухвалу Верховної Ради від 2013 року про святкування, з державного бюджету нічого на це не планується виділяти», – зауважив він.

За словами Андрія Мацяка, всього на ремонт будівлі театру потрібно мільярд гривень.

«Але для цього слід зупинити роботу театру, як мінімум, на два роки. Думаю,  капітальний ремонт перенесемо на пізніше, коли в країні буде краща політична і економічна ситуація», – пояснив він.

«Капремонт включатиме і фундамент, і фасад, і роботи із посилення будівлі… Але все це робитимемо згодом. Зараз же потрібно поміняти підлогу в залі, провести там деякі протиаварійні заходи, привести до ладу санвузли для глядачів на другому і третьому поверхах, відремонтувати коридори…Поки що робимо все за спонсорські кошти, втім основним спонсором все-таки є наш глядач…», – додав ген директор театру.

Він наголосив, що вже неодноразово звертався до держвлади з приводу фінансування, втім звідти відходять лише відписки, мовляв, грошей на театр не передбачено.

Що стосується відселення мешканців з будівлі театру, то тут, за словами Андрія Мацяка, питання також не зрушилося із «мертвої» точки:

«До нас йдуть лише відписки. Всього у будівлі театру є сто помешкань. Нам треба відселити людей із 43 квартир, і натомість надати 57».

Фото: 032.uа

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *