ОСТАННІ НОВИНИ

В одному із міст на Львівщині дітей АТОвців залишили без пільг

|

У місті Новий Калинів, де розташована військова частина А3913, бійці АТО скаржаться на рішення міської ради скасувати пільги на харчування їхнім дітям.

Як повідомив у коментарі Львівському порталу боєць АТО Віталій, за харчування дитини у місцевому дитсадку сплачує з 1 січня 2017 року повну ціну.

«Діти АТОшників ходять у школу та садочок. Мер з депутатами прийняли рішення зняти пільги учасникам АТО. З 1 січня ми платимо 100% за харчування дітей у садочку. Кажуть, що пільги надаються лише сиротам, багатодітним та малозабезпеченим сім’ям. В мене є дитина, яка ходить у садочок, і ми платимо повну ціну…», – зазначив військовий.

Як пояснив Львівському порталу міський голова Нового Калинова Богдан Юзв’як, пільги дітям учасників АТО надавались торік. Цього року депутати вирішили їх скасувати, оскільки забезпечити усі сім’ї АТОвців не можуть.

«Ми прийняли пільги тільки для малозабезпечених сімей, дітей-інвалідів та дітей батьків-інвалідів.  От якщо ми дітям АТОвців, що ходять у садочки, будемо надавати пільги, а що робити з дітьми, які не ходять у садочки? Вони не мають права на пільги? Тоді ми маємо давати кошти і батькам, які тримають вдома дітей. Є постанова Кабміну, закони, і там діти бійців АТО не включаються як пільговики. Якщо є 10 батьків, то ці пільги можна дати, а якщо таких сімей 1000? Ми не можемо поставити одних батьків в одні умови, а інших – в інші. Ми не можемо одному надати кошти, а другому – ні. От ті батьки, що виховують дітей вдома,  теж хочуть отримувати ту ж оплату, що й родини, де діти ходять у садки», – розповів міський голова.

Також він зазначив, що пільгами можуть користуватися діти АТОвців, якщо вони є з малозабезпеченої сім’ї.

«У законі написано, що має враховуватися фінансовий стан сім’ї. Якщо хтось був в АТО, поїхав в Африку, де заробив 40 тисяч доларів, і ми надаємо йому пільгове відвідування дітей, а людина, яка має дохід 2400 грн, то ми їй не повинні наддавати пільги? Ми виходимо з матеріального становища сім’ї. Управління соціального захисту надає списки малозабезпечених сімей.  Якщо це сім’я бійця АТО і вона є малозабезпечена, то вона отримає пільги», – додав він.

Окрім того, мер Нового Калинова запевнив, що усі школярі з 1 до 4 класу  у Новому Калинові харчуються безоплатно.

Водночас, як повідомили Львівському порталу у Центрі правового захисту учасників АТО у Львові, місцеві жителі Нового Калинова неодноразово зверталися до юристів за безкоштовною консультацією.

«На жаль, законодавством не передбачається надання пільг дітям учасників АТО у дошкільних та шкільних закладах – це вирішує орган місцевого самоврядування. Втім, оскільки раніше такі пільги для АТОвців у цьому місті передбачалися, вони можуть у правовому полі боротись за повернення цих пільг», – повідомили юристи.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *