ОСТАННІ НОВИНИ

Країні потрібна децентралізація щодо управління пам’ятками ЮНЕСКО, - нардеп

|

Експерти моніторингової місії Центру всесвітньої спадщини ЮНЕСКО у п’ятницю, 24 березня, підтвердили  важливість ухвалення законодавчих змін щодо управління пам’ятками ЮНЕСКО в Україні. Про це на своїй сторінці у Facebook повідомив нардеп Ігор Васюник, передає кореспондент Львівського порталу.

«Цієї п’ятниці у Києві була зустріч із експертами моніторингової місії Центру всесвітньої спадщини (ЦВС) ЮНЕСКО Анною Сидоренко-Дюлом та експертом ІКОМОС Тамашом Фежерді. Обговорили важливість питання на законодавчому рівні, ухвалити зміни до законодавства щодо створення органів управління пам’ятками ЮНЕСКО в Україні.

Пан Тамаш, який є автором законодавчих змін щодо управліннями пам’ятками ЮНЕСКО в Угорщині, дав попередню оцінку законопроекту 1553, який ми разом з фахівцями в пам’яткоохоронній сфері напрацювали ще три роки тому і який ухвалений парламентом в першому читанні», – написав нардеп.

Також І. Васюник додав, що представники моніторингової місії схвалили принцип децентралізації щодо управління пам’ятками, який закладений у законопроекті 1553.

«Загалом представники моніторингової місії підтвердили важливість ухвалення законодавчих змін щодо управління пам’ятками ЮНЕСКО в Україні, схвалили принцип децентралізації щодо управління пам’ятками, який закладений у законопроекті 1553. А також рекомендували об’єднати зусилля з Міністерством культури щодо доопрацювання законодавчих змін. Цього тижня ми продовжимо роботу над законопроектом з представниками моніторингової місії та представниками Мінкульту. Сподіваюсь найближчим часом ми його ухвалимо», –  повідомив нардеп.

Довідка:

Законопроект 1553 – це проект Закону про внесення змін до Закону України «Про охорону культурної спадщини» (щодо збереження пам’яток культурної спадщини, внесених до Списку всесвітньої спадщини Організації Об’єднаних Націй з питань освіти, науки і культури (ЮНЕСКО). Авторами документу, окрім інших, є народні депутати Ігор Васюник, Микола Княжицький та Марія Матіос. 29.03.2016 року законопроект прийнято в першому читанні, зараз документ готують до другого читання.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *