ОСТАННІ НОВИНИ

Директор «Шевченківського гаю» запевняє, що знищену хату ХІХ століття розібрали для реконструкції

|

На останній сесії Львівської міської ради було озвучено депутатське звернення, у якому йшлося про можливе руйнування однієї з пам’яток у Музеї народної архітектури та побуту імені Климентія Шептицького. Як інформує дирекція Музею, така інформація не відповідає дійсності, адже хату із села Шилівці будуть реконструювати із заміною підвалин та каркасних елементів стін. Про це Львівському порталу повідомили у прес-службі Львівської міськради.

За словами Романа Назаровця, директора Музею народної архітектури та побуту імені Климентія Шептицького, ще у 2011 році хата з села Шилівці визнана такою, що підлягає розбірці у зв’язку з незадовільним станом об’єкту, постійним затопленням ділянки та багаторічним аварійним станом будівлі, про що свідчило розшарування глинобитної стіни в основі підвалини. Такий стан загрожував неконтрольованим руйнуванням об’єкту, що загрожувало безпеці відвідувачів та працівників Музею.

«На даний момент стан хати аварійний. Конструктивні недоліки глинобитної конструкції без розбірки усунути неможливо, зокрема, здійснити заміну підвалин чи каркасних елементів стін. Тому Музеєм розпочато процес її реконструкції. Цю хату вже розібрали, для збереження конструктивних елементів їх законсервували, а тепер ведеться підготовка виконання проекту реконструкції із залученням провідних етнографів та фахівців з народного будівництва. Також додам, що цей об’єкт не рахується у Державному реєстрі нерухомих пам’яток України Міністерства культури України»,- зазначив Роман Назаровець.

Музей планує зробити проект реконструкції цієї хати з майбутнім повноцінним її відтворенням на новому придатному місці та введенням в експозицію в етнографічній зоні «Буковина».

Раніше Львівський портал повідомляв, у Музеї народної архітектури та побуту у Львові «Шевченківський гай» спалили хату, збудовану ще у ХІХ столітті, яку експонували в секторі «Буковина». Пізніше під час сесійного засідання Львівської обласної ради було підняте питання про покаранні винних у її знищенні.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *