ОСТАННІ НОВИНИ

Будапешт підтвердив підтримку угорських автономій у країнах Карпатського басейну

|

У  Будапешті 24 березня відбувся форум угорських депутатів від країн Карпатського басейну. Серед головуючих на засіданні були присутні спікер парламенту Угорщини, які підтвердили готовність уряду країни надавати підтримку діаспорам угорців у сусідніх країнах. Про це повідомляє  mukachevo.net.

Серед головуючих на засіданні були присутні спікер парламенту  Ласло Кьовер, міністр закордонних справ Петер Сійярто, держсекретар з питань національної політики Арпад Янош Потапі та інші. Серед учасників була й депутат Європарламенту із Закарпаття Андреа Бочкор.

У заключній заяві депутати вітали збільшення числа виборчих альянсів, утворених місцевими угорськими партіями у сусідніх країнах за останні кілька років. І висловили тверду впевненість в тому, що за рахунок більш тісної співпраці угорських організації в регіонах є можливість більш рішуче наполягати на інтересах угорських громад.

Учасники назвали вкрай важливим, щоб прагнення до автономій угорських громад в країнах Карпатського басейну розглядався на порядку денному Європейського парламенту. У тому числі з підтримкою та посиланням на інших держав-членів, де є успішні моделі автономій.

Депутати закликали уряд Угорщини використовувати всі можливі засоби для захисту прав угорських громад в регіоні з особливим акцентом на використанні їх рідної мови. А також вітали програму угорського уряду щодо суттєвого збільшення кількості пунктів пропуску на кордонах, необхідних для зв’язку з сусідніми країнами та  програму з розвитку мережі дитячих садочків, де освіта відбувається рідною мовою.

У свою чергу депутати висловили стурбованість і засудили акти дискримінації проти угорської громади в Румунії та закликали винести це питання на розгляд в угорському парламенті, а також у Раді Європи, Європейському парламенті, Європейській комісії та ОБСЄ, а також інформувати про це уряд США.

Що стосується Словаччини, то учасники запропонували ініціювати двосторонні переговори з урядом Угорщини, аби вирішити «чутливі питання», такі як подвійне громадянство тощо.

Міністр закордонних справ Петер Сійярто підкреслив важливість довіри між сусідніми країнами для вирішення проблем етнічних угорців.

«Ми могли б обрати стратегію, що не будемо співпрацювати до тих пір, поки ми не побачимо реального вирішення проблемних питань; однак наш уряд вирішив працювати спільно з ними для загального успіху, щоб забезпечити можливість для вирішення проблем, які найбільше впливають на життя етнічних угорців», – сказав він.

Минулого понеділка віце-прем’єр Угорщини Жолт Шем’єн на презентації книги в Будапешті заявив, що закордонні угорці повинні прагнути автономії, і ці його слова викликали неабиякий резонанс в Україні, відреагували навіть у МЗС.

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *