ОСТАННІ НОВИНИ

Водоканали заявляють про загрозу екологічної катастрофи через стічні води підприємств

|

Водоканали звернулися до влади з вимогою переглянути рішення Кабміну про скасування Правил приймання стічних вод підприємств у каналізацію. Про це Львівському порталу повідомили у прес-службі Львівської міської ради.

Так, вчора у Києві відбувся круглий стіл за участю Водоканалів України, представників Міністерства регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ, органів місцевої влади та профільних асоціацій. Під час заходу керівники водоканалів звернулися до керівництва держави з вимогою переглянути рішення Уряду від 10 березня 2017 року, яке передбачає скасування Правил приймання стічних вод підприємств у комунальні та відомчі системи каналізації населених пунктів України та затвердити Нормативні акти з вимогами дотримання жорстких екологічних стандартів якості скидів.

Як зазначають директори водоканалів, відмова від контролю за якісним та кількісним складом стічних вод підприємств, скасування єдиного в Україні нормативно-правового акту у цій сфері призведе до перевантаження станцій очистки та спричинить загрозу виникнення екологічної катастрофи всеукраїнського масштабу. Адже постійно виявляють випадки, коли підприємства різних галузей промисловості та видів діяльності скидають у каналізацію жири, відпрацьовані нафтопродукти, сміття, ґрунт, гіпс, металеву та пластмасову стружку, смоли, мазут, речовини з небезпечними бактеріальними, вірусними, токсичними та радіоактивними забрудненнями тощо.

Наслідками таких дій є перевищення концентрації небезпечних речовин у стоках, які потрапляють на очисні споруди, призводять до їх зупинки та аварійного скиду неочищених стічних вод у річку. У  місті Києві може трапитися екологічна катастрофа всеукраїнського масштабу, оскільки Бортницька станція аерації розташована у верхів’ї Дніпра, тому постраждає близько 70% населення України, особливо у містах, які розташовані нижче за течією та використовують річку як джерело питного водопостачання. У випадку міста Львова – це негативний вплив на транскордонну ріку Західний Буг, яка впадає у Віслу.

«Варто зауважити, що упродовж року ми ліквідовуємо понад 3 тисяч засмічень колекторів, а це в середньому 7-8 у день. Часто підприємства громадського харчування та торгових мереж використовують каналізацію як смітник. Хоча є чіткі вимоги, прописані саме у «Правилах приймання стічних вод», щодо вмісту забруднюючих речовин, наприклад є вимоги щодо влаштування жировловлювачів, локальних очисних споруд.  Минулоріч ми ліквідовували значні провалля на колекторах на вулиці Богданівській, Стуса. Це наслідок скиду концентрованих стічних вод у каналізацію, які призводять до газової корозії та руйнування колекторів. Однак все ж найбільшу шкоду нам завдають залпові неочищені промислові скиди, які потрапляють на міські очисні споруди. В таких випадках ми зобов’язані збільшити подачу кисню в аеротенки для того щоб біологічна ланка очистки не вийшла з ладу. Відтак підприємство витрачає більше коштів на електроенергію, витрати на яку промислові підприємства не покривають, перекладаючи таким чином свою частку відповідальності на плечі мешканців», – зазначають у відділі зв’язків з громадськістю ЛМКП «Львівводоканал».

Зважаючи на можливість незворотніх катастрофічних наслідків, до яких може призвести відмова від Правил приймання стічних вод підприємств, Водоканали звертаються до керівництва держави з вимогою змінити рішення КМУ та затвердити Нормативні акти з вимогами дотримання жорстких екологічних стандартів якості скидів.

У засіданні круглого столу участь взяли генеральний директор ПАТ «АК Київводоканал» Дмитро Новицький, директор ТОВ «Білоцерківвода» Ольга Бабій, начальник відділу водопровідно-каналізаційного господарства Управління інженерних систем Департаменту систем життєзабезпечення та житлової політики Мінрегіонбуду Тетяна Медведь, президент асоціації «Питна вода України» Юрій Хіврич, заступник директора по маркетингу та збуту КП «Дніпроводоканал» Олександр Атемасов, заступник генерального директора ОКВП «Дніпро-Кіровоград», Олександр Головченко, начальник відділу зі зв’язків з громадськістю КП «Міськводоканал» Сумської міськради Вікторія Журавльова, начальник відділу зв’язків з громадськістю ЛМКП «Львівводоканал» Уляна Горбата, генеральний директор КП «Івано-Франківськводоекотехпром» Микола Саєвич, заступник гендиректора КП ПОР «Полтававодоканал» Володимир Христинець, радник дирекції Інституту міського господарства Микола Лессік.

Фото: соцмережі

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *