ОСТАННІ НОВИНИ

У Львові зростає захворюваність на кишкові інфекції. Як вберегти себе і своїх малюків?

|

Гострі кишкові інфекції (ГКІ) – група захворювань, ознаками яких є інтоксикація та ураження шлунково-кишкового тракту. За інформацією Львівського міського відділу ДУ «Львівський обласний лабораторний центр МОЗ України», цим захворюванням діти хворіють втричі частіше, ніж дорослі. Фахівці нагадують, як профілактувати гострі кишкові інфекції.

Збудниками кишкових інфекцій є окремі групи бактерій (шигели, сальмонели, єрсинії, клостридії ботулізму та газової гангрени та ін), умовно-патогенні мікроорганізми (стафілококи, протей, ентеробактер, клебсієла, синьогнійна паличка, тощо), віруси (ротавіруси, ентеровіруси і т.д.), гельмінти (лямблії, амеби). За даними ВООЗ у світі щороку реєструється до 2 млрд. випадків, в Україні – близько 100 тисяч випадків кишкових інфекцій, і за кількістю захворілих воно займає третє місце (після ГРЗ та вітряної віспи), де летальних 80 % – діти. Діти хворіють втричі частіше, ніж дорослі (з них більша частина – діти віком до 4 років).

Останнім часом спостерігається тенденція росту захворюваності зазначеною групою інфекцій також і в нашому місті. За  2011 – 2016 рр. кількість захворілих збільшилася з 1778 випадків до 3161 випадку, тобто майже вдвічі. Дані багаторічних спостережень як вітчизняної, так і світової епідеміології свідчать про те, що розвиток цивілізації зовсім не супроводжується викоріненням діарейних захворювань. Причинами цього є те, що:

на відміну від більшості краплинних інфекцій, перенесене кишкове захворювання не залишає після себе стійкого імунітету;

– сприйнятливість організму до ГКІ є досить високою, але не абсолютною, внаслідок чого масові епідемії цьому не виникають, проте постійно є певна кількість людей, які ще не стикалися зі збудником і цілком готові його «підхопити»;

–   спостерігається досить цікава еволюція збудників кишкових інфекцій. Внаслідок широкого застосування антимікробних препаратів та дезінфікуючих засобів, виживають ті штами, які є більш пристосованими до виживання у довкіллі. Якщо  на початку минулого століття провідним шляхом передачі збудників  був контактно-побутовий,  то в середині ХХ ст. він змінився на водний, а нині актуальним став і харчовий.  І  хоча  джерелом інфекції є людина (хворий чи носій), а у випадку сальмонельозів та кишкового єрсиніозу – різні біологічні види тварин (як домашніх, так і диких), проте значну роль у зберіганні збудників у довкіллі та подальшому зараженню людей відіграють абіотичні об’єкти – харчові продукти (особливо за порушення технології  їх приготування та зберігання), а також тверді побутові відходи;

– одним із суттєвих чинників інфікування стають об’єкти громадського харчування, супермаркети, стихійна торгівля.

Для ГКІ характерна літньо-осіння сезонність, тому що в теплі бактерії розмножуються швидше, крім цього відбуваються значні переміщення населення в місця масового відпочинку. З настанням теплого періоду епідеміологічна ситуація може погіршитись не лише через неналежне поводження з харчовими продуктами, але також внаслідок невирішеного питання з видаленням побутового сміття у місті.

Щоб запобігти гострим кишковим інфекціям, фахівці рекомендують:

– купуйте харчові продукти тільки в перевірених торгових точках;

– готуйте  їжу, дотримуючись загальноприйнятих рецептур, особливо щодо теплової обробки;

– ретельно  дотримуйтесь термінів зберігання  харчових  продуктів та рекомендованих температур;

– приготовану заздалегідь   їжу підігрівайте за температури не нижче 60 – 70°, забезпечуючи рівномірне прогрівання страви;

– уникайте  контакту між сирими і готовими харчовими продуктами, між продуктами тваринного та рослинного походження;

– мийте руки якомога частіше, після кожного повернення додому, відвідування туалету, перед кожним прийомом їжі;

– зберігайте  їжу захищеною від комах, гризунів та інших  тварин;

– використовувати чисту воду з відомих джерел;

– під час відпочинку на природі використовувати тільки бутильовану воду;

– купайтеся тільки у визначених для цього місцях;

– вживайте добре вимиті фрукти та овочі;

– своєчасно видаляйте з дому побутове сміття, збирайте його в ємності, недоступні для дітей, домашніх тварин, гризунів, комах;

– не дозволяйте дітям гратися біля місць тимчасового зберігання твердих побутових відходів, контактувати з бродячими тваринами;

– купуйте продукти та готуйте страви, виходячи з тої кількості, яка насправді може бути спожита до закінчення терміну придатності;

– не займайтеся самолікуванням, оскільки це може нашкодити Вашому здоров’ю;

– під час догляду за хворим ГКІ, а також після його госпіталізації та одужання необхідно проводити дезінфекційні заходи.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *