ОСТАННІ НОВИНИ

ВР змінила КПК під заочне засудження

|

Верховна Рада проголосувала в цілому зміни до Кримінального процесуального кодексу України щодо заочного засудження. За проголосували 252 депутати.

Під час обговорення закону виникла дискусія щодо поправки про  можливість укладання угоди зі слідством терористам.

У відповідь на застереження депутатів Генпрокурор Юрій Луценко попросив поки зняти слова про терористичні організації.

“Ми зняли найбільш дражливі норми, про які говорили депутати під час розгляду закону в першому читанні, наші європейські колеги та правозахисники. Чи можна заключати угоду у випадку розслідування діяльності терористичної організації?” – зазначив він.

“Жінка-наводчиця може здати керівників терористичної організації, з іншого боку суспільство ще не провело дискусії з цього приводу. Я би пропонував зараз проголосувати це закон, який би дозволив судовий процес по 190 людям, включаючи Януковича, генералів РФ. Але я пропонував би зняти слова терористична організація, щоб зняти дискусію”, – сказав Луценко.

При цьому в законі міститься можливість укладення угоди про визнання винуватості між прокурором та підозрюваним чи обвинуваченим у провадженні щодо особливо тяжких злочинів, за умови викриття підозрюваним, який не є організатором такої групи або організації, злочинних дій інших учасників групи чи інших вчинених групою або організацією злочинів, якщо повідомлена інформація буде підтверджена доказами.

Під час розгляду питання один з авторів проекту повідомив, що в результаті роботи над другим читанням було прибрано зміни до пункту 1 розділу 11 КК перехідні положення. Тобто слідчі органів прокуратури матимуть не більше 2 років після створення ДБР, щоб завершити справи, які вони розслідують.

Луценко пообіцяв, що ДБР буде створено у 2017 році, як він і обіцяв при розгляді питання в першому читанні.

Текст проекту до другого читання на момент голосування на сайті ВР був відстуній, депутатам роздали таблицю правок перед голосуванням.

Українська правда

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *