ОСТАННІ НОВИНИ

Якщо ЛОДА та держава не вивезуть сміття зі Львова, містом «гулятимуть» інфекції, - комісія ТЕБ і НС

|

Сьогодні, 14 березня, відбулось засідання міської комісії з питань ТЕБ і НС, де прийнято рішення повторно звернутись у всі державні інстанції щодо врегулювання ситуації з вивезенням та захороненням ТПВ м. Львова. Про це Львівському порталу повідомили у прес-службі Львівської міської ради.

Зокрема комісія рекомендувала скерувати повторні звернення Прем’єр-міністру України, голові ЛОДА, Міністерству охорони здоров’я України і Держспоживслужби.

Як зазначив під час засідання Сергій Бабак, директор департаменту житлового господарства та інфраструктури, станом на ранок у місті не вивезено 25% майданчиків, що, при підвищенні температури повітря загрожує погіршенням санітарно-епідеміологічної ситуації в місті.

«Не вивезеними залишається 317 майданчиків, що становить 25% від загальної кількості майданчиків у Львові. Такий стан речей продовжується протягом трьох тижнів. Враховуючи потепління, подальша ситуація, якщо вона не буде вирішена з допомогою органів державної влади, обласних органів у частині надання допомоги щодо вивезення сміття, загрожує погіршенням санітарно-епідеміологічної ситуації в місті Львові. Коли розглядалось питання щодо вивезення сміття з м. Львова в січні, були підписані короткострокові договори на полігони. Ми ще у той час звертали увагу, що ми очікуємо на договори на рік. На той час були підписані договори на мінімальні ліміти або на пару днів. Після того ми різними способами працювали і ситуацію вдавалось утримати під контролем. За останні 3 тижні, за словами перевізників, ми знову маємо проблеми з полігонами, які відмовляються приймати сміття, блокуються дороги. Ситуація стає критичною. Звертаюсь з пропозицією щодо звернення до органів обласної державної адміністрації, до органів влади щодо надання підтримки Львову у захороненні ТПВ», – зазначив Сергій Бабак.

«На жаль, в нас в країні є багато штучно створених проблем, які роблять, щоб сварити людей і створювати внутрішні конфлікти. Одною з таких проблем є питання вивезення ТПВ з м. Львова. В державі, починаючи від керівництва держави, всі знають, що більше 9 місяців не працює полігон, який був базовий для міста Львова і 4 районів області. Агломерація, яка налічує більше 1 млн людей, щодня продукує відходи, фізично не має куди їх вивозити. Замість того, щоб прийняти рішення, і на тих полігонах, які є в Україні, по одній машині приймати сміття, роблять все навпаки – штучно перекривають, зупиняють. Сьогодні 25% міста Львова є в дуже важкому стані щодо вивезення ТПВ. Сьогодні ми прийняли рішення повторно звернутись до уряду, до ЛОДА, до Міністерства охорони здоров’я, бо завтра це буде проблема, яку треба буде вирішувати складніше і важче. Мені здається, це є просто помста за тверду позицію міста Львова. Прикро, що такі речі відбуваються сьогодні.

Іноземні країни з нами солідарні, допомагають грантовими коштами. Проблема, яка у нас сьогодні, – це юрисдикція нашої держави, яка стоїть збоку і спостерігає. Львів – це ж українське місто. Мені знову треба звертатись до наших колег-партнерів в інших країнах і просити їх про допомогу? Це удар по іміджу нашої держави. Є ж можливість допомагати, але цього робити не хочуть. Є компетенція обласної адміністрації – розблокувати полігони, які можуть приймати ТПВ зі Львова. Є позиція прем’єр-міністра, який би мав дати відповідні доручення. Я щодня скеровую листи голові уряду і керівнику обласної адміністрації. Відповіді нема», – зазначив міський голова Львова Андрій Садовий.

«Достатньо критична ситуація складається на майданчиках, які знаходяться на території навчальних закладах. Це є школи, садочки, заклади охорони здоров’я. Не вивезення сміття також становить загрозу здоров’ю і мешканцям, і дітям», – зазначила Галина Слічна, директор департаменту гуманітарної політики ЛМР.

«Екологічне благополуччя мешканців міста Львова, в даному випадку, залежить від кліматичних умов і своєчасного вивезення сміття. За умови, що сміття не буде регулярно вивозитися, при підвищенні температури, зокрема, більше 8 градусів – є ризик поширення кишкових інфекцій. При стабільній високій температурі ці ризики будуть високими, будуть зростати, вони будуть залежати від вивозу сміття і безпосередньо від поведінкових особливостей кожного мешканця міста Львова.

Тому питання вивезення сміття є дуже актуальним з точки зору екологічної безпеки, з точку зору захисту мешканців міста Львова від виникнення та поширення кишкових інфекцій», – зазначив Володимир Зуб, начальник управління охорони здоров’я Львівської міської ради.

«За основу взяти протокол від січня. Єдине – прошу всіх підтримати звернення не тільки до голови ЛОДА і прем’єра, але і Держспоживслужби і Міністерства охорони здоров’я», – додав Віктор Іваніцький, начальник управління з питань надзвичайних ситуацій та цивільного захисту населення ЛМР.

Нагадаємо, Нацполіція Львівщини не виявила жодного факту блокування сміття в області. А після провалу із яворівською «Сіркою» Львівська ОДА готує нову ділянку під сміттєпереробний завод для Львова.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *