ОСТАННІ НОВИНИ

Постав портфель дитини на вагу. Львів’янам пропонують перевірити, чи не перевантажують підручниками школярів

|

Батьків школярів закликають перевіряти вагу портфелів своїх дітлахів на дотримання санітарних норм. Про це повідомляє ГО  «Батьківська рада Львівщини».


Як повідомляється,  документ який регламентує загальну вагу підручників з шкільним приладдям (без ваги портфеля або ранця), це державні санітарні норми і правила “Гігієнічні вимоги до друкованої продукції для дітей”.

Згідно документу, загальна вага підручників із розрахунку на один
навчальний день у комплекті з шкільним приладдям, без ваги ранця або портфеля, не повинна перевищувати допустимих гігієнічних норм перенесення учнями ваги на відстань до 3 км:
I-II класи – 1,5 – 2,0 кг;
III-IV класи – 2,0 – 2,3 кг;
V-VI класи – 2,3 – 3,0 кг;
VII-VIII класи – 3,0 – 3,5 кг;
IX-XI(XII) класи – 3,5 – 4,5 кг.
Вага кожного підручника не повинна перевищувати: для I-II
класів – 300 г; III-IV класів – 350 г; V-VI класів – 450 г; VII-X
класів – 500 г; XI-XII класів – 600 г. Збільшення ваги підручника
можливе, але не більше ніж на 20 %.

Не рекомендується випускати підручники, які розраховані на декілька років навчання або суміщення програм різних років навчання. Зазначені обмеження не розповсюджуються на навчальну літературу, що призначена для домашнього читання.

«Коли ми (батьки-активісти) почали вивчати більш детальніше це питання , з’ясувалось що МОН 28.12.2016 вже розсилало лист “Про дотримання загальноосвітніми закладами СНіП ” від 28.12.2016р. №1/9-684, який чомусь відсутній в базі МОН , але можна скачати за посиланням http://osvitakrk.gov.ua/…/list_monu_vid_28_12_20…/4-1-0-2944
Уповноважений Верховної Ради України з прав людини Філіпішина А.А. зверталась до МОН щодо порушення санітарно-гігієнічних норм стосовно максимально допустимої ваги шкільного портфелю.
На запит “Про вжиття заходів щодо дотримання загальноосвітніми навчальними закладами …” прийшла звичайна відписка , що лист МОН від 28.12.2016р. №1/9-684 доведений до відома загальноосвітніх навчальних закладів»,- йдеться у повідомленні.

«Тож МОН це питання не може вирішити. Ми (коаліція батьків) пропонуємо кожній родині, кого це стосується, зробити звернення :
– до уповноваженого Верховної Ради України з прав людини Філіпішиної А.А ( [email protected] ) сайт- http://www.ombudsman.gov.ua/ua/page/applicant/
– до державна служба України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів ( [email protected] ) сайт- http://www.consumer.gov.ua/…/Kontaktna_Informatsiya_Dly…/122
– до МОН ( [email protected] ) сайт- http://mon.gov.ua/

Чим більше звернень тим більша ймовірність вирішення проблемного питання.
ст.5 У зверненні має бути зазначено прізвище, ім’я, по батькові, місце проживання громадянина, викладено суть порушеного питання, зауваження, пропозиції, заяви чи скарги, прохання чи вимоги. Письмове звернення повинно бути підписано заявником (заявниками) із зазначенням дати. В електронному зверненні також має бути зазначено електронну поштову адресу, на яку заявнику може бути надіслано відповідь, або відомості про інші засоби зв’язку з ним. Застосування електронного цифрового підпису при надсиланні електронного звернення не вимагається. http://zakon5.rada.gov.ua/laws/show/393/96-%D0%B2%D1%80

Для полегшення формулювання звернення викладаю свій варіант. https://docs.google.com/…/1CQqp2ITThTzOUl7XKYgC8jsXba7…/edit

Пропонуємо батькам також перевірити вагу книжок і викласти докази порушення СНіПів в соціальні групи і підтримати акцію»,  – повідомляють активісти-батьки.

Фото: Віталій Фурманюк

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *