ОСТАННІ НОВИНИ

Чому українок не беруть у наукові експедиції до Антарктики?

Соломія Григор'єва

|

Україна є Антарктичною державою з правом голосу. І таких в світі є всього 29. Відтак, 1 квітня 2017 року свою роботу розпочне вже 22 українська експедиція. Сьогодні, 13 березня, науковці розповіли про те, чому жінок не беруть експедиції, передає кореспондент Львівського порталу.

«Заборон, щоб жінка працювала в Антарктиці, немає. Але у 1991 році був випадок, коли німецька станція відправила у експедицію лише жінок. Але через 2 місяці їх замінили на чоловіків, бо жінки поламали всю інфраструктуру. Тому ми вирішили вчитись на чужих помилках», – розповів завідувач відділу медико-біологічних досліджень в Антарктиці Євген Моісеєнко.

Українці одного разу все ж наважились взяли жінок в Антарктику на довготривале перебування, але…

«У 1997 році ми зробили експеримент: ми зробили змішану експедицію. Було 4 жінки і 8 чоловіків. Вони пропрацювали рік, але більше ми так не робимо. Фізичне навантаження там не під силу жінкам. Вони не могли стільки відкидати снігу, тому все перекладалось на чоловіків. Більше ми жінок не беремо», – додав Євген Моісеєнко.

Варто додати, що такі категоричні не лише українці, станції інших країн, які здійснюють тривалі експедиції, також відмовляються від жінок.

«На несезонні роботи (близько місяця – ред.) жінки їздять. Їздили психологи, геологи, тому в Антарктиці жінок багато», – наголосив науковець.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *