ОСТАННІ НОВИНИ

Курсанти вдосконалюють навички з водолазної підготовки

|

Під час польового виходу, який триває у Міжнародному центрі миротворчості та безпеки, вихованці військового вишу, що здобувають фах військових інженерів, виконують практичні занурення під воду із використанням водолазного спорядження. Про це Львівському порталу повідомили у прес-службі Академії СВ.

Заняття відбуваються під керівництвом досвідчених викладачів у Комплексі водолазної підготовки вишу. У розпорядженні майбутніх офіцерів та їхніх наставників — спеціально обладнані басейни та різноманітне водолазне спорядження.

Перш, ніж приступити до занурень, юнаки повинні досконало вивчити теорію та техніку використання обладнання, правила дихання під водою, порядок подачі та прийому спеціальних сигналів, а також надання товаришам невідкладної допомоги у разі нештатних ситуацій на воді. Головне ж, за словами самих курсантів, перебороти у собі страх перед закритим простором та виховати впевненість у надійності водолазного спорядження.

«Занурення під воду з водолазним спорядженням – складна та відповідальна справа. Вона вимагає не лише ретельної підготовки всього обладнання, але й чіткої координації дій між всіма, хто залучений до виконання завдань під водою. А це не лише сам водолаз, але й ті, хто готують до занурення та страхують його на поверхні», – розповів старший викладач кафедри інженерних спеціальних дисциплін підполковник Олександр Ліщинський.

До слова, для підтримки зв’язку між водолазом та тим, хто на поверхні, військові інженери використовують спеціальний трос — «сигнальний кінець». Завдяки розробленій системі умовних сигналів — тягнучи, смикаючи чи трясучи його відповідну кількість разів — військовослужбовці інформують один одного про перебіг виконання того чи іншого завдання, також це дозволяє з’ясувати стан водолаза, оперативно витягнути на поверхню у разі загрози його здоров’ю та життю. Для взаємодії на поверхні, зазвичай, застосовуються сигнали руками.

Під час самого занурення майбутні офіцери не лише практикують пересування під водою та використання водолазного спорядження, але й вчаться виконувати на глибині специфічні для військових інженерів маніпуляції, зокрема ремонтувати інженерне обладнання, проводити пошукові роботи, знешкоджувати боєприпаси та вибухівку тощо.

Загалом, впродовж останнього за час навчання в Академії польового виходу, кожен з курсантів-інженерів проведе під водою щонайменше одну годину. Ці навички стануть для них у пригоді під час майбутньої служби у бойових частинах та підрозділах ЗС України, в ході виконання завдань за призначенням, зокрема й в зоні АТО, а також для підготовки підлеглого особового складу.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *