ОСТАННІ НОВИНИ

Реконструкція по-львівськи: у центрі міста знищили 150-річний будинок і «вгатили» новобуд

|

Незаконне будівництво на вулиці П.Чайковського,31 не припиняється ні вдень, ні вночі. Роботи продовжуються, незважаючи ні на заборони щодо продовження будівельних робіт від ДАБІ та міської Інспекції ДАБК, ні на скасування Декларації на початок будівельних робіт. Станом на нині тут вже вмудрилися «вгатити» цілих три поверхи. Більше того, повним ходом йде продаж квартир у будинку, що тут зводиться. Про це сьогодні, 1 березня, під час брифінгу повідомив депутат Львівської міської ради Тарас Чолій.

Власне, сьогодні активісти принесли до місця зведення чергового новобуду на перехресті вулиць Чайковсьокого та Стефаника похоронний вінок і лампадку. Раніше тут розташовувався 150-річний будинок, а тепер швидким темпом «росте» чи то офіс, чи то житловий будинок.

«Раніше на цьому місці були дві кам’яниці середини 19 ст. Ця будівля не була аварійною, її можна було вдало від реконструювати, але забудовник її просто вщент зруйнував», – наголосив депутат.

Своєю чергою начальник управління охорони історичного середовища Лілія Онищенко-Швець наголосила на тому, що хоч будівля і не була пам’яткою архітектури, але являла собою історичну цінність, оскільки була у зоні архітектурної спадщини ЮНЕСКО.

«Будинок, який тут був, не є пам’яткою архітектури, не занесений до державного реєстру та не зафіксований як пам’ятка будь-якими іншими документами. Але ця будівля була розташована в межах історичного ареалу та мала свою певну цінність, як така, що має понад сто років», – пояснила вона.

За словами Тараса Чолія, незважаючи на приписи про зупинку цих робіт, будівельники працюють на вулиці Чайковського,31 і день, і ніч.

«Ще рік тому, коли цей будинок тільки-но почали будувати, ми намагалися зупинити ці незаконні роботи і подали заяву в поліцію. Після цього 3 березня 2016 року ДАБІ видала приписи про зупинку підготовчих та будівельних робіт, які не відповідають вимогам законодавства, зокрема будівельних норм, містобудівним умовам та обмеженням, затвердженому проекту або будівельному паспорту забудови земельної ділянки, виконуються без повідомлення, реєстрації декларації про початок їх виконання або дозволу на виконання будівельних робіт. Але він не був виконаний… Вже 18 жовтня Інспекція ДАБК у Львові також видала припис про зупинення будівельних робіт, який також був проігнорований…», – розповів депутат міськради.

Також він додав, що забудовник не має належно оформленого права власності чи права на користування землею:

«А тепер ще й виявилося, що забудовники не мали належно оформлених документів на землю: лише частина ділянки була оформлена, а 2/3 – не мають ні договору оренди, ні інших документів, які б засвідчували їхнє право на забудову».

«Історико-містобудівне обґрунтування, як я зрозуміла, було опрацьоване та погоджене в Міністерстві культури. Тому що процедура так, що його мають погоджувати спершу на місці, тобто в управлінні охорони історичного середовища, а вже згодом у міністерстві. Проте, часом забудовники, розуміючи, що у місті вони цього не погодять, звертаються напряму до Києва і отримують погодження. В цьому випадку, власне, так і сталося», – додала Лілія Онищенко-Швець.

Варто згадати і про інцидент із підписом начальника управління охорони історичного середовища на одному з дозвільних документів щодо цієї забудови (йдеться про висновок №04-2337 від 15.10.2014 року про погодження «Історико-містобудівного обґрунтування реконструкції існуючих нежитлових приміщень з надбудовою та пристосуванням під адміністративний будинок із вбудованими приміщеннями соціально-культурного побуту на вул.Чайковського,31 у Львові», який був долучений до документації про надання містобудівних умов і обмежень за цією адресою). Як запевняє Лілія Онищенко-Швець, виявилося, що він був сфальсифікований.

«У матеріалах по цьому будівництву я виявила лист, який був абсолютно сфальсифікований. Під таким номером у нас був виданий інший документ для іншої юридичної особи», – каже чиновниця.

Окрім цього, Тарас Чолій наголосив, що на цьому місці, начебто будується офісний центр, а насправді забудовник через різних ріелторів пропонує на продаж квартири у ще незавершеному будинку за адресою Чайковського,31.

«У паспорті об’єкта зазначається, що це реконструкція існуючих нежитлових приміщень з надбудовою. Але від старої будівлі тут не залишилося нічого, тому що її демонтували разом з фундаментом. Більше того, відомо, що на сайтах нерухомості за цією адресою вже продають житло…», – пояснив депутат.

Детальніше про скандальну забудову на вулиці Чайковського, 31 читайте у матеріалі Львівського порталу «У Львові «валять» 150-річний будинок заради зведення чергового новобуда».

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *