ОСТАННІ НОВИНИ

Українські державні підприємства ще досі співпрацюють з російськими банками

|

Гарна  ситуація для російських банків в Україні не змінилася навіть після анексії Криму, торгової війни і початку кровопролитного протистояння на Донбасі.

Як пише УНІАН, ворог тисячами вбивав українських солдат, прасував міста і села з всіляких знарядь різного калібру, знищував інфраструктуру, зупинив транзит українських товарів через свою територію, проте його фінансові установи як ні в чому не бувало продовжували в Україні заробляти гроші.

Тим більше, що завдання «пилососити» з українських громадян і підприємств спрощувалася ще й на тлі банкрутства десятків вітчизняних фінустанов. Зокрема, в 2015 році – в розпал військових дій на Донбасі – банки з походженням з країни-агресора, після незначного просідання в 2014 році, змогли значно збільшити свої позиції по депозитах.

Зокрема, у 2015 році, «Сбербанк Росії» наростив обсяг депозитів на 25%, «ВТБ-банк» на 9,5%, «Промінвестбанк» – на 13,5%, а «Альфа-банк» і зовсім на 28% . Хоча в вітчизняних банках відтік депозитів склав майже 30%. За підсумками 2016 року, банки,  що працюють в Україні з російським капіталом, дружньо задекларували збитки на мільярди гривень. Однак це зовсім не означає, що справи у них йдуть з ряду геть погано. Зовсім ні. Чотири банки російського походження і раніше входять в топ-20 найбільших банків країни.

На початку лютого заступник глави НБУ Наталія Рожкова на прес-конференції заявила, що  банки з російським капіталом і раніше залишаються великими гравцями на ринку депозитів – у них зберігається 22 млрд грн. вкладів населення і 16 млрд грн. коштів юридичних осіб. Досить значний і кредитний портфель – близько 140 млрд грн.

«Там дійсно велика частка держсектора в їх операціях», – уточнила Рожкова.

«А чого дивуватися, великої частки держсектора не бути, якщо серед співпрацюють з банками країни-агресора значаться такі державні гіганти, як« Укрзалізниця »,« Укренерго »,« Адміністрація морських портів України »,« Державне космічне агентство України », цілий ряд вугільних підприємств, сільгосппідприємства і навіть структури «Укроборонпрому» », – заявив УНІАНу народний депутат Віталій Купрій.

За його словами, в контрольованих Російською Федерацією банках понад 70 найбільших підприємств мають зарплатні проекти, відкриті рахунки і кошти на них, кредитні лінії та заборгованості.

«Серед банків, які надають послуги українським держструктурам,  -«Сбербанк»,«Промінвестбанк»,«Альфа-Банк »,« БМ Банк »,« ВТБ Банк».  Це не тільки робить залежними від агресора наші державні компанії, але і створює справжню загрозу національній безпеці України », – додав Віталій Купрій, додавши, що уряд йому повідомили про відсутність повної інформації, яке майно перебуває в заставі російських банків.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *