ОСТАННІ НОВИНИ

У Львові батьки трьох підлітків звернулись до поліції через можливу участь дітей у суїцидальних іграх

|

У Львові правоохоронці зареєстрували три звернення, у яких йшлось про участь неповнолітніх у суїцидальних іграх та про події, пов’язані з цим. За кожним з таких повідомлень поліцейські провели ретельну перевірку, з дітьми працювали психологи – на щастя, інформація про наміри неповнолітніх покінчити життя самогубством не підтвердилась. Про це Львівському порталу повідомили у відділі комунікації ГУ НП у Львівській області.

У Сихівський відділ поліції надійшло повідомлення від матері 12-річної школярки, котра повідомила, що її донька під час побутового конфлікту погрожувала вчинити самогубство. Також, за словами матері, її донька могла брати участь в іграх «Синій кит» та подібних, що поширюють через соціальні мережі. Правоохоронці перевірили інформацію, а з дівчинкою поспілкувався кваліфікований лікар-психолог. У результаті встановлено, що відносини між матір’ю та донькою дійсно непрості, проте у суїцидальні ігри в соціальних мережах дівчинка не грала і наміру покінчити життя самогубством також не мала, а просто, під впливом емоцій, хотіла налякати маму.

До працівників Личаківського відділу поліції за допомогою звернулась мати 15-річної дівчинки. За словами жінки, в обідній час дівчинка у тапочках та без верхнього одягу вийшла з дому, залишивши на своїй сторінці у соціальній мережі повідомлення «пішла виконувати завдання». Це повідомлення матір пов’язала з тим, що донька грає в гру «Синій кит» у соцмережі. Близько 23.45 дитина повернулась додому. Проведеною перевіркою встановлено, що між донькою та мамою часто виникають конфлікти, через що дівчинка й пішла з дому. Вулицями вона ходила у одязі, який їй принесла подруга, оскільки свій вона залишила вдома щоб мати не довідалась про її втечу. Участь дитини в іграх, пов’язаних з «синіми китами» не підтвердилась, а про завдання, які їй нібито надійшли у соцмережі, дівчинка повідомила для того, щоб похизуватись перед друзями.

У Франківському відділі поліції було зареєстровано звернення від батьків, у якому зазначалось, що їх дитині у одній з соціальних  мереж, де вона зареєстрована, надходять погрози із вимогами вирізати лезом на руці кита та викласти фото в соціальній мережі. У випадку, якщо дитина цього не зробить, невідомі погрожували зробити це силоміць. Проведеною перевіркою встановлено, що дитина не є учасником ігор у соцмережах, а в такий спосіб над нею пожартували друзі.

«Я звертаюсь з застереженням і проханням до усіх батьків, діти яких зареєстровані у соціальних мережах, зокрема у «Вконтакте» – поговоріть з дітьми про неприпустимість участі у подібних іграх і переконайте, щоб вони відразу повідомляли вам про те, що до них звертаються невідомі і пропонують переглянути страшний фільм або прослухати якусь музику, або вчинити якісь певні дії, наприклад, серед ночі. Довідайтесь з ким та на які теми спілкується у соцмережах ваша дитина та який характер має це спілкування», – зазначив начальник Головного управління Національноїполіції у Львівській області генерал поліції третього рангу Валерій Середа.

Про те, що дитина може бути учасником такої гри можуть свідчити порізи на руках, незрозумілі вчинки, які вона вчиняє, наприклад, серед ночі і таке інше. Психологи радять частіше спілкуватись з дітьми на різні теми, зокремай про те, з ким і про що вони спілкуються у мережі Інтернет, чи не надходять їм дивні пропозиції, погрози і чи не виходять з ними на контакт незнайомці. Це єдиний спосіб довідатись про проблему і запобігти їй не допустивши до якихось негативних наслідків.

«Ми спільно з працівниками освіти проводимо з дітьми бесіди, роз’яснюємо, що брати участь у подібних іграх неприпустимо та про необхідність негайно повідомляти про такі пропозиції, якщо вони надходять. Я тримаю це питання на особистому контролі, підрозділами поліції проводиться комплекс спільних заходів, спрямованих на вирішення проблеми. Над цим працюють і працівники поліції Львівщини, і освітяни, і працівники Управління кіберполіції, котрі виявляють осіб, причетних до створення подібних груп у соцмережах», – підкреслив Валерій Середа.

Фото: alexretired.blogspot.com

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *