ОСТАННІ НОВИНИ

Українці продовжують дивитись російські телеканали та звинувачувати у продовженні війни українських уряд, - дослідження

|

ГО «Детектор медіа» спільно з КМІС регулярно проводить опитування громадян щодо питань, пов’язаних з медіа. Відтак, цього разу вони провели дослідження на тему: «Як російська пропаганда впливає на суспільну думку в Україні». Результати свідчать, що інформаційна політика України має чимало катастрофічних прогалин, передає кореспондент Львівського порталу.

Українці продовжують дізнаватись інформацію про стан справ у країні переважно з українських загальнонаціональних телеканалів – 87,1% віддає перевагу цьому виду ЗМІ. 40,7% опитаних отримують інформацію з онлайн-ЗМІ. Загальнонаціональні газети та радіо суттєво відстають – 17% та 16,5% відповідно. Водночас з російських телеканалів отримують інформацію 7,9% українських громадян.  У той же час майже половина опитаних (47,7%) отримають інформацію про події в Україні з неофіційних джерел – від родичів, друзів, сусідів, колег по роботі.

На запитання «Яким з перерахованих джерел інформації про збройне протистояння на Донбасі Ви довіряєте?» 40,4% опитаних громадян України відповіли, що це українські загальнонаціональні телеканали. На Сході довіра до центральних телеканалів значно нижча, і становить 22,2%. На другому місці, зі значним відривом, за довірою – родичі, друзі, сусіди, колеги по роботі (18,8%), на Сході ця цифра складає 13,4%. На третьому – інтернет-ЗМІ – 17,5% (на Сході – 14,2%). Іншим видам ЗМІ довіряють вкрай мало: радіо – 5,3% (Схід – 0,5%), газети – 3,8%(Схід – 1,4%), соцмережі – 7,1% (Схід – 1,9%).

Російським телеканалам як джерелу інформації про збройне протистояння на Донбасі довіряють лише 1,3% респондентів по всій Україні (на Сході – 0,8%).

Трохи більше 10 відсотків опитаних громадян мають змогу дивитися російські телеканали попри існуючі обмеження. На запитання «Які телеканали Ви можете приймати вдома (незалежно від способу прийому)?» 11,6% опитаних відповіли, що мають змогу дивитися телеканал «Россия», 12,2% – НТВ, 13,2% – «Первый канал», 6,2% – «Дождь».

Більшість – 78,7% – дивиться російські телеканали за допомогою супутникової антени. 7,8% – через інтернет, 6,4% – за допомогою кабельного ТБ, 5,8% – за допомогою аналогової антени (при цьому на Сході цей відсоток становить 37,4%).

Громадянам не вистачає інформації про втрати серед українських військових та про жертви серед мирного населення на Донбасі.  У той же час 18,9% респондентів вважають, що інформації достатньо, але вона неправдива.

41,7% опитаних вважають, що мають недостатньо інформації про стратегію та цілі держави щодо Криму, 29,1% відповіли, що взагалі не отримують її. Також 44,9% вважають, що недостатньо інформації про стратегію та цілі держави щодо територій на Сході, непідконтрольних сьогодні Україні, 22,% зазначили, що взагалі не отримують її.

Відсоток тих, хто покладає відповідальність за продовження війни на українських уряд та олігархів, майже зрівнявся із відсотком тих, хто покладає відповідальність за це на Росію.

65,5% опитаних погодились із тезою, що «війна триває, тому що вона вигідна київському уряду і олігархам». 70,7% погодились із тезою, що «Війна триває, тому що Росія не виводить свої війська з Донбасу і не припиняє підтримку «ЛНР/ДНР»».

Довідка

Опитування проводилося з 3 по 12 грудня 2016 року. Проведено 2040 інтерв’ю з респондентами, які проживають у 110 населених пунктах України (лише на територіях, що контролюються урядом України). Дослідження здійснене за фінансової підтримки Посольства Швеції в Україні.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *