ОСТАННІ НОВИНИ

В Україні на чверть століття заборонили полювати на лосів

|

У п’ятницю, 3 лютого, в Україні набув чинності мораторій на відстрілювання лосів. Про це своїй сторінці у Facebook повідомив міністр екології і природних ресурсів Остап Семерак, передає кореспондент Львівського порталу.

Наказ передбачає встановлення заборони полювати на лося європейського (Alces alces) на всій території України строком на 25 років. Зобов’язує Державну екологічну інспекцію України здійснювати державний нагляд (контроль) за дотриманням режиму цієї заборони. А ще документом передбачено розробку програми відтворення популяції лося європейського (Alces alces) в Україні та забезпечення проведення необхідних досліджень і моніторингу стану його популяції за участю науковців.

«Якщо відверто, то з мораторієм ми запізнилися на років 20-30. Останні події з кривавого полювання на Чернігівщині, де потерпіло ціле стадо і загалом збільшення таких повідомлень від громадян – стали крайнім попереджувальним сигналом, що зволікати нікуди. Зараз за різними підрахунками популяція лосів в Україні нараховує від 2 тис особин до 6 тис. Тоді як в Білорусі і Польщі близько 30 тис. До речі, Польщу теж свого часу спіткала подібна історія з масовим відстрілом цих тварин. З 2001 року там запроваджено мораторій і популяція лося за цей час зросла у кілька разів», – пише міністр.

Додамо, що перед тим як розробити Наказ, Мінприроди консультувалося з Інститутом зоології ім. І.І. Шмальгаузена Національної академії наук України . Висновки про стан популяції лося були критичними і лише офіційно підтвердили наше побоювання, що тварина зникає в Україні.

«Вважаю, що робити вигляд, що флора і фауна не українське національне багатство і з його захистом можна почекати до кращих часів – злочин і бездіяльність. Підписав Наказ, щоб Україна зберегла і відновила популяцію цих прекрасних тварин. Щоб наші діти і внуки змогли їх бачити не лише в зоопарках, а й природних умовах. Екологам дякую за активну позицію у цій історії, а мисливцям все роз’яснено в тексті Наказу на сайті Мінприроди», – написав О. Семерак.

Фото: соцмережі

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *