ОСТАННІ НОВИНИ

Окупанти стріляють з «Градів» із житлових кварталів Донецька

|

Міжнародна група слідчих Bellingcat проаналізувала супутникові знімки, відео, звіти ОБСЄ, повідомлення донеччан в сооцмережах і прийшла до висновку, що бойовики «ДНР» стріляють з РСЗВ, встановлених в житлових кварталах Донецька. Про це йдеться в доповіді слідчих, опублікованій 2 лютого.

«Наведений масив інформації явно свідчить про те, що як мінімум 31 січня і 1 лютого 2017 року з району гіпермаркету «Ашан» в контрольованому сепаратистами Донецьку неодноразово здійснювалися пуски РСЗВ. Положення місць пуску в глибині території так званої «ДНР», а також напрямок вогню (Авдіївка) ясно вказує на те, яка сторона конфлікту відповідальна за ці атаки», – йдеться в доповіді.

«Одне з місць пусків знаходиться в 200 метрах на схід від гіпермаркету, і менш ніж в 500 метрах від школи і житлових будинків. Друге місце пуску безпосередньо примикає до траси, на відстані приблизно 600 метрів від промислової зони і на 1000 метрів від житлового кварталу. Деякі з атак здійснювалися вдень, коли по об’їзній дорозі рухалися цивільні автомобілі», – говорять слідчі.

Також слідчі Bellingcat впевнені, що житлові квартали бойовики обрали спеціально, щоб піддати небезпезі життя мирних мешканців.

«З огляду на близькість обох місць пусків до розташованої в цій місцевості цивільної інфраструктурі, будь-яка українська контратака, покликана придушити вогонь РСЗВ, автоматично піддала б ризику життя цивільних осіб, які проживають в цьому районі. Для пусків напевно використовувалися реактивні системи залпового вогню БМ-21 «Град», шасі яких дозволяють машинам пересуватися по бездоріжжю. Таким чином, цілком можна було використовувати інше місце пуску. Проте кількаразове використання місця пуску в 200 метрах на схід від гіпермаркету «Ашан» чітко вказує на те, що ця місцевість була вибрана спеціально, а життя цивільних осіб були навмисно піддані ризику», – наголошується в доповіді.

Українська правда

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *