ОСТАННІ НОВИНИ

Юрій Зима: «Ми звели управління відходами в нашій державі до рівня двірника і ЖЕКів»

|

Доцент Національного лісотехнічного університету України, кандидат технічних наук, заступник керівника науково-експертної групи Юрій Зима про системний підхід з сфері поводження з відходами:

«Зараз ми зациклені на технічному розв’язанні проблеми. Ми всі знаходимось в кінці труби, а треба йти до джерел. Весь світ знаходить в такій системі поводження з відходами. З цієї системи треба вирватися. Від нас залежить чи Львів завтра завалить сміттям.

Це все – це наслідок відсутності управління відходами в нашій країні. І в міській раді Львова, і в Франківську, а й на рідні міністерства. В нас немає системи управління. Всі цивілізовані проекологічні проекти, які реалізуються, мають свою систему управління. А тут – хаос. Ми звели управління відходами в нашій державі до рівня двірника і ЖЕКів. До цієї проблеми ставляться з легковажністю і насмішкуватістю.

Ризики від будівництва будь-яких об’єктів для поводження з відходами завжди є і до них треба ставитись з великою повагою. Ідеально, на мою думку, – це створити найпростіший об’єкт. Бо чим простіша система, тим вища її надійність, зокрема з точки зору екологічності і надійності. Такою системою є полігон. Сміттєзвалища, якими ми обкладені, не є полігонами, не є технічними системами. Якщо її сконструювати, як технічну систему, то всі побачать, що це екологічна споруда».

Фото: ЛМР

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *