ОСТАННІ НОВИНИ

Цього року на Львівщині відкриють шість скринінгових центрів для діагностики раку у жінок

|

У рамках проекту «Онкопревенція та впровадження ефективних протипухлинних технологій у Львівській області» у Львівській області цього року відкриють шість міжрайонних скринінгових центрів. Про це під час брифінгу повідомила в.о. директора департаменту охорони здоров’я  Львівської ОДА Ірина Микичак, передає кореспондент Львівського порталу.

У рамках проекту по онкопревенції ці центри будуть створені у Львові, Дрогобичі, Червонограді, Самборі, Стрию.

Їх обладнають комплексами для діагностики раку онко-гінекологічної сфери у жінок і раку молочної залози. Зокрема, будуть сучасні мамографи, ультразвукові апарати, лабораторні комплекси, тощо. Коли облаштуємо цих п’ять діагностичних центрів, то, фактично, перекриємо усю область доступом пацієнта до такого обстеження», – зазначила Ірина Микичак.

Також вона повідомила про те, що ці центри мають бути готові вже до завершення першого кварталу: «Приміщення цих центрів уже всюди готові, є відповідне розпорядження голови ЛОДА. І зараз іде процес поставки обладнання. Думаю, до кінця першого кварталу вони мають бути повністю обладнані…».

Варто зауважити, що сьогодні, 31 січня, під час сесійного засідання внесено зміни до показників обласного бюджету на 2017 рік. Зокрема, додатково зараховані до спецфонду обласного бюджету 95 млн 757 тис грн, які сформовані з невикористаних іншими областями коштів Світового банку, і перехідних залишків, які мали з минулого року.

За словами в.о. директора департаменту охорони здоров’я, завдяки цьому рішенню фінансування заходів, передбачених проектом Світового банку «Онкопревенція та впровадження ефективних протипухлинних технологій у Львівській області», розпочнуть уже з лютого.

«Це насамперед – придбання магнітно-резонансного томографа для обласного діагностичного онкологічного центру (38 млн грн), кольпоскопів для шести скринінгових центрів та мікроскопів всіх цитологічних лабораторій (4,5 млн грн), майже мільйон комплектів для гінекологічного обстеження усіх жінок області (7,5 млн грн) і медичне обладнання компанії Siemens (40,5 млн грн) для шести міжрайонних скринінгових центрів, а також гінекологічні крісла, операційні столи, лампи (3,2 млн грн.», – зазначила вона.

Також Ірина Микичак додала, що на навчання медичних працівників  планується скерувати 1,6 млн грн. в Україні та європейських клініках.

Фото: iPress.ua

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *