ОСТАННІ НОВИНИ

ЗНО 2017: які новинки підготували для цьогорічних вступників

|

З 6 лютого по 17 березня триватиме реєстрація на зовнішнє незалежне оцінювання 2017 року. Проте цьогоріч ЗНО має чимало новинок, яких раніше не було. Про ці особливості сьогодні, 27 січня, на прес-конференції розповіла директор Львівського регіонального центру оцінювання якості освіти Лариса Середяк, передає кореспондент Львівського порталу.

З 6 лютого починається реєстрація на участь у ЗНО та державній підсумковій атестації. Фактом реєстрації є надсилання з ЛРЦОЯО сертифікату, інформаційного бюлетеня і інформаційної картки.

«Випускники загально освітніх навчальних закладів реєструватимуться у свої навчальних закладах. У кожній школі є людина, відповідальна за реєстрацію на ДПА і ЗНО. Така людина призначена наказом директора школи. Випускники минулих років, коледжів реєструються самостійно. Вони можуть зробити це вдома або звернутися у пункти реєстрації, яких у Львівській області є чотири», – зазначає директор Львівського регіонального центру оцінювання якості освіти Лариса Середяк.

Особливістю 2017 є те, що для отримання документу про середню освіту всі повинні здати три предмети держаної підсумкової атестації у формі зовнішнього незалежного оцінювання. Для отримання атестату кожен абітурієнт повинен отримати оцінку з української мови, математики або історії України та ще один третій предмет, який обере абітурієнт. Для ЗНО обов’язковим предметом у всіх ВНЗ є українська мова і література. Решта предметів – на вибір абітурієнта (та є необхідними для вступу на той чи інший факультет). Максимально можна обрати чотири предмети.

«Дуже багато говорили про те, що діти здають екзамени в школі, а потім ще ЗНО, треба це об’єднати. От випускникам 2017 року пощастило взяти участь у такому об’єднаному тестуванні. Вони один раз здають екзамен і отримують оцінку у 12-бальній школі для ДПА і у 100-бальній – для ЗНО», – сказала Лариса Середяк.

Варто додати, що особи, які не планують нікуди вступати, також повинні реєструватися, адже без цього вони не отримають атестат про здобуття загальної середньої освіти. Ті, хто зареєструються, але без поважної причини не з’являться на тестування, будуть здавати ДПА у вересні в своїй школі, але це означає, що вони втрачаються можливість кудись вступити.

Ще одна особливість 2017 року – цьогоріч будуть дійсні сертифікати 2016 року. Ті, хто поступив, але хоче змінити спеціальність, ті, хто не поступили, бо не подолали поріз 100 балів, мають можливість зареєструватись на один чи більше предметів, ще раз їх здати і кращі результати за 2 роки подати для участь в конкурсі в приймальній комісії в омріяному ВНЗ.

На дня набув чинності новий спільний наказ Міністерства охорони здоров’я і Міністерства освіти і науки України, яким визначені процедури ЗНО для осіб з особливими освітніми потребами. Таким чином процедури ЗНО адаптуються під потреби людей з особливими потребами.

«Цим наказом предбачено, що якщо людина, маючи окремі вади, вкразує в реєстраційній карті, що їй треба створити додаткові умови Вона зобов’язана надати оригінал медичної довідки чітко встановленої форми і номера для того, щоб регламентна комісія ЛРЦОЯО прийняла рішення про можливість створення таких умов чи ні», – пояснила директор Львівського регіонального центру.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *