ОСТАННІ НОВИНИ

Сьогодні – День Соборності України

|

Сьогодні 22 січня, у день проголошення в 1919 році Акта злуки Української Народної Республіки та Західноукраїнської Народної Республіки, відзначається День Соборності України.

Це свято офіційно встановлене у 1999 році, враховуючи велике політичне та історичне значення об’єднання УНР і ЗУНР для утворення єдиної (соборної) української держави. У 2011 році День Соборності поєднали з Днем Свободи, що раніше відзначався 22 листопада, під назвою «День Соборності і Свободи України». Однак 2014 року Указом Президента Петра Порошенка свято було відновлено як День Соборності України.

У День Соборності України у Львові відбудуться урочисті заходи. Зокрема, покладуть квіти та запалять лампадки до могил українських воїнів на Личаківському кладовищі та вшанують усіх, хто віддав життя за волю України, спільною молитвою.

Зокрема, урочистості розпочнуться о 12.00 на Личаківському кладовищі. Там представники громадських організацій та влади, студентська молодь та громадськість міста покладуть квіти і запалять лампадки до могил Героя Небесної Сотні Юрія Вербицького, учасника АТО Віктора Гурняка, Держсекретаря військових справ ЗУНР Дмитра Вітовського, коменданта Січових Стрільців Михайла Галущинського, керівника і засновника «ПЛАСТу» Олександра Тисовського, воїна УГА Северина Левицького, Президента Національної Ради ЗУНР Євгена  Петрушевича. Також – до могил воїнів АТО та Меморіалу воїнам Української Галицької Армії.

О 13.00 відбудеться екуменічна панахида за тими, хто віддав своє життя у боротьбі за незалежність та суверенність України. Спільно молитимуться на полі почесних поховань № 76 Личаківського кладовища.

З 14.00 до 14.30 триватиме молодіжна акція «Міст Єдності», під час якої молодь прикрасить синьо-жовтими стрічками з побажаннями для України  пішохідний міст над алеєю  в  парку «Погулянка» (неподалік СЗШ середньої № 82, вул. Шафарика, 13).

Опісля, о 16.00 розпочнеться урочиста академія з нагоди Дня Соборності України у Львівському Національному Академічному театрі опери та балету ім. Соломії Крушельницької.

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *