ОСТАННІ НОВИНИ

Чи готові українські чоловіки сидіти у декреті. Опитування

|

Дві третини українок виходять із декретної відпустки раніше досягнення дитиною трирічного віку. Своє рішення пояснюють тим, що перебувати довше поруч із малям не дозволяє матеріальне становище сім’ї, йдеться у дослідженні порталу hh.ua.

Як показало опитування, далеко не всі жінки можуть розраховувати на допомогу родичів, а тим більше — на допомогу чоловіка. У більшості випадків (54%) мама, яка вирішила продовжити кар’єру, віддає малюка в ясла або дитячий садок. Двом із п’яти опитаних доглядати за дитиною допомагають бабусі й дідусі. Тільки 15% респондентів відповіли, що, коли мама вийшла на роботу, вихованням займався батько. І ще стільки ж довірили свою дитину няні.

Практика, коли в декретну відпустку йде чоловік, не настільки поширена в Україні, хоча протягом останніх років таких батьків стає більше. Між тим, 85% українців вважають нормою, коли чоловік сидить у декретній відпустці. Для більшості це обґрунтовано, якщо дохід жінки вищий, ніж дохід її чоловіка. Третина впевнена, що чоловік може займатись вихованням дитини замість жінки, якщо цього хочуть обоє з подружжя.

Цікаво, що серед чоловіків тих, хто вважає ці причини поважними, менше, ніж серед жінок. Проте, на думку представників сильної статі, рішення піти в декрет здається більш обґрунтованим у випадку, якщо чоловік — батько-одинак.

У варіанті «Інше» думки респондентів розділились. Одні вважають, що рівне право ходити у відпустку з виховання дитини мають обоє батьків. Інші наполягають, що в перші роки життя постійний контакт із матір’ю важливіший, ніж перебування з батьком. 

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *