ОСТАННІ НОВИНИ

Верховна Рада закріпила е-квиток на законодавчому рівні

|

Сьогодні, 17 січня, Верховна Рада України прийняла Закон «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо впровадження автоматизованої системи обліку оплати проїзду в міському пасажирському транспорті», який відкриває шлях до впровадження електронного квитка в міському пасажирському транспорті. За це рішення проголосувало 265 депутатів. Про це повідомляє Львівський портал.

1

Законом, зокрема, встановлено, що «органи місцевого самоврядування запроваджують автоматизовану систему обліку оплати проїзду, встановлюють порядок її функціонування, а також форми носіїв, види, порядок обігу та реєстрації проїзних документів, визначають особу, уповноважену здійснювати справляння плати за транспортні послуги в разі запровадження автоматизованої системи обліку оплати проїзду».

«Українці будуть їздити в громадському транспорті європейського рівня якості. До цього часу – кожна поїздка у міській маршрутці було лише приниженням гідності пасажирів.

Закон про Е-квиток (впровадження автоматизованої системи обліку оплати проїзду в міському пасажирському транспорті) – це важливий і перший крок до змін. Далі рішення за органами місцевого самоврядування: наскільки швидко введуть Е-квиток в громадському транспорті – настільки місцева влада дбає за мешканців своїх міст», – повідомив Львівському порталу співавтор та ініціатор законопроекту, заступник голови транспортного комітету Верховної Ради України Ігор Васюник.

Парламентар виокремив такі основні моменти закону щодо Е-квитка:

– органам місцевого самоврядування надано всі необхідні повноваження щодо впровадження Е-квитка. Кожне місто самостійно визначатиметься впроваджувати чи ні Е-квиток. Так само міська влада визначатиме вид, форми носіїв, порядок обігу та реєстрації проїзних документів, затверджуватиме правила користування міським пасажирським транспортом.

– при запровадженні Е-квитка, пасажири будуть зобов’язані здійснювати реєстрацію проїзних документів та нести відповідальність за невиконання цієї вимоги.

– встановлюється обов’язковість Е-квитків для пільговиків у населених пунктах, де запроваджено автоматизовану систему оплати. Тут варто наголосити – що всі пільговики отримають Е-квиток безкоштовно.

«Який результат ми отримаємо, ухваливши даний закон і давши можливість містам впроваджувати Е-квиток? Перш за все це підвищення безпеки на дорозі – водій слідкуватиме за дорогою, а не оплатою за проїзд. Також матимемо облік реального пасажиропотоку, оптимізацію маршрутів. Це стане головним чинником у боротьбі з корупцією та виведенням коштів з «тіні» в галузі пасажирських перевезень. Окрім цього, впровадження даного документу в життя дозволить запровадити  зручний спосіб оплати за проїзд – банківською карткою, через мобільний телефон тощо. Як наслідок – покращення комфорту пасажирів. Це – реальна реформа згідно з європейськими принципами, яка матиме вплив на економіку в масштабах всієї країни», – додав Ігор Васюник.

Як повідомляв Львівський портал раніше, 17 листопада 2016 року Верховна Рада України ухвалила в першому читанні законопроект «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо впровадження автоматизованої системи обліку оплати проїзду в міському пасажирському транспорті» (р.№ 4121).

Водночас додамо, що цього дня фракція «Самопоміч» Верховної Ради України не голосувала за законопроект № 4121. Натомість у Садового добряче попіарилися на темі е-квитка у Львові: прес-служба Львівської міської ради розповсюдила інформацію про те,  що 17 листопада у Львові підписали угоду щодо кредитного фінансування проекту автоматизованого збору оплати за проїзд у громадському транспорті міста, на якому був присутній лідер «Самопомочі», міський голова Львова Андрій Садовий.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *