ОСТАННІ НОВИНИ

Тетяна Руденко: «Похід до психолога має бути такою ж нормою, як і стоматолог»

|

Психолог проекту «Без броні» Тетяна Руденко про післявоєнну реабілітацію учасників АТО і психологічну допомогу:

1

«Зараз до мене починають звертатися хлопці, які повернулися з АТО у 2015 році (І-ІІІ хвилі мобілізації) і дуже часто від них чую, що вони шкодують про те, що не зверталися раніше, тому що зараз ситуація вже дуже критична – розлади сну, головні болі, стан апатії, родинні негаразди, проблеми з роботою (якщо не говорити про наявність симптоматики медичного характеру).

На жаль, у нашому суспільстві дійсно існує певний міф про те, що до психолога звертаються лише хворі.  І є такі думки, мовляв, краще піду погуляю з друзями і все вирішиться. Але цього не буде. Тому що психологічна допомога – це певний комплекс заходів, де фахівець, який дійсно орієнтується в травмотерапії, може зрозуміти в якому стані перебуває військовослужбовець, щоби допомогти.

Якщо військовослужбовець відмовляється звернутися по допомогу, але має певні складнощі, ми рекомендуємо йти до психолога його членам сім’ї. Тому що родина – це система, де кожний гвинтик має значення, і, змінюючи напрямок одного, зміниться діяльність всього механізму.

Точної статистики з приводу кількості воїнів в Україні, які потребують психологічної допомоги, не має. Коли говорять про 80% військовослужбовців, то це не правда, але водночас не можна казати, що цього нема… Треба бути дуже обережними, хоча б для того, щоб не провокувати ось такий внутрішній протест військовослужбовців звертатися за допомогою.

Психологічна допомога – це така ж норма, як і те, коли ви звертаєтеся до стоматолога чи юриста. Це сфера послуг, де люди, які вчаться цьому не один рік і обізнані в цій проблематиці, можуть реально допомогти.

Думаю, вводити якусь психологічну культуру для нашої нації було б дуже добре, і не лише тоді, коли ми говоримо про військовослужбовців».

Фото: Facebook-сторінка Тетяни Руденко

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *