ОСТАННІ НОВИНИ

Топ-10 сюрпризів 2017 року. Що змінилося в Україні з 1 січня

Катерина Родак

|

Після гарного святкування приходу Нового року, коли «запаси» харчів зі святкового столу вже закінчуються, а настрій почати все з чистої сторінки ще не зник- саме час  повернутися до реальності і усвідомити, що ж підготував нам цей загадковий 2017 рік.

Отож поки хтось з неохоти сніговими перешкодами плентається до роботи у передріздвяному настрої, поки вулиці та домівки ще переливаються святковим сяйвом, Львівський портал підготував топ-10 змін, які починають торкатися життя кожного українця з 1 січня 2017 року.

Зросли ціни на алкоголь та тютюн

aktsiz

Згідно з поправками до Податкового кодексу, з 1 січня суттєво зростають акцизи на алкоголь і тютюнові вироби. Акцизи на тютюнові вироби збільшують одразу на 40%. За прогнозами експертів, це може підвищити ціну на пачку цигарок у середньому на 4-5 гривень. Акцизний податок на алкогольні напої підвищується на 20%, на слабоалкогольні напої, пиво, сидр, перрі, кріплені та ігристі вина – на 12%, на коньяк – на 17%. Але діяти підвищення щодо підакцизного алкоголю почне з 1 березня.

Скасовано пенсійний збір при купівлі валюти

obmin-valyut

Тими самими поправками до Податкового кодексу  з 1 січня скасовується 2% збір на державне пенсійне страхування при купівлі готівкової валюти. Ініціатори скасування цього збору зазначали, що тіньовий валютний ринок в Україні вже перевищив 50%, що створює додатковий девальваційний тиск на гривню й ускладнює механізм функціонування офіційного валютного ринку в країні

Нова пенсійна система

pensiya

1 січня набув чинності закон “Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування”, яким вводиться накопичувальна пенсійна система.

Накопичувальний пенсійний фонд – цільовий позабюджетний фонд, на який надходять внески застрахованих осіб. Внески знаходяться на накопичувальних пенсійних рахунках та інвестуються з метою отримання доходу на користь застрахованих. Їх активи використовуються для оплати договорів страхування довічних пенсій або одноразових виплат, а в деяких випадках і членам їхніх сімей чи спадкоємцям.

Закон визначає, що накопичувальна пенсійна система базується на засадах накопичення в Накопичувальному фонді або у недержавних пенсійних фондах.

Накопичувальна система стосується людей, які підлягають загальнообов’язковому державному пенсійному страхуванню та яким на дату запровадження перерахування страхових внесків до Накопичувального фонду виповнилося не більш як 35 років та які сплачують внески, або внески сплачуються за них в накопичувальну систему пенсійного страхування.

Окрім того, з 1 січня 2017 року в українців відпадає необхідність отримувати пенсію у районі реєстрації. Мешканці України можуть оформитись і отримувати пенсію у будь-якій точці країни.

Подешевшали ліки?

liki

Кабмін схвалив постанову про введення референтних цін на деякі ліки з 1 січня 2017 року. Зокрема, на список з більш ніж 200 ліків обмежується роздрібна націнка до 15%.

Постановою також затверджено перелік країн, дані про ціни на лікарські засоби в яких використовуються для встановлення референтних цін (завантажити). Зокрема, планується порівнювати ціни у референтних країнах та встановлені МОЗ для визначення меж оптово-відпускних цін.

Нова мінімалка

minimalka

З 1 січня мінімальна заробітна плата в Україні становить 3200 гривень. Така сума закладена у Держбюджет України на 2017 рік. Окрім такого рівня оплати праці у державному секторі, таку ж мінімальну оплату праці зобов’язані надавати і у приватному бізнесі.

З 1 січня також зміниться система видачі студентських стипендій. Їх отримуватимуть студенти з найвищим рейтингом, а не всі, як раніше. При цьому просту стипенію збільшують до 1100 гривень, а підвищену – до 1400 грн.

Додамо, що з 1 січня 2017 року, відповідно до бюджету на 2017 рік, прожитковий мінімум на одну особу в розрахунку на місяць складає 1 тис. 544 гривні, з 1 травня – 1 тис. 624 гривні, а з 1 грудня – 1 тис. 700 гривень.

Смерть «сплячим» ФОПам

fop

Уже з 1 січня окремі категорії ФОПів – друга та третя групи, будуть змушені платити єдиний соціальний внесок у понад 704 гривні на місяць, навіть якщо тимчасово не мають жодного прибутку. Відповідні зміни до закону  “Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування” прийняли нардепи. Раніше ФОП, коли мав прибуток, то сплачував певний відсоток податку та ЄСВ на місяць. Якщо ж руху коштів не було, то сплачувати зобов’язання не було.

Нововведення ще до початку дії призвело до масового закриття ФОПів людьми, які використовували їх не кожен місяць – так званих “сплячих ФОПів”.

У Львові у Центрах надання адміністративних послуг після прийняття відповідних змін вистроїлись черги із тих, хто бажає закрити ФОПи.

Останнє «бувай» міліції

militsiya

З 1 січня 2017 року уся атрибутика старої міліції стане недійсною. Поліцейський повинен бути одягнений у форму нового зразка, мати при собі жетон, а також посвідчення, що засвідчує його належність до лав поліції.

Заборона експортувати ліс на 10 років

lis

З 1 січня 2017 року і упродовж 10 років в Україні діятиме заборона на вивезення за межі України лісоматеріалів необроблених деревних порід сосни. Відтак, починає діяти Закон про мораторій на експорт лісоматеріалів у необробленому вигляді (чинний Закон № 325-VIII).

Відповідно до ст. 2 Закону, “тимчасово, строком на 10 років, забороняється вивезення за межі митної території України в митному режимі експорту лісоматеріалів необроблених (код 4403 УКТЗЕД): … ДЕРЕВНИХ ПОРІД СОСНИ – з 1 січня 2017 року”.

Платні канали

tb

З 1 січня в Україні набув чинності законопроект №3504, який вносить зміни в закон України «Про телебачення і радіомовлення» щодо уточнення умов розповсюдження програм телерадіоорганізацій в складі універсальної програмної послуги.

Таким чином медіагрупи отримали право вимагати з операторів платного телебачення плату за мовлення каналів в їх мережах.

Так, медіагрупи озвучили мінімальну вартість свого контенту для мереж платного ТБ, при укладанні договорів в грудні цього року.

Пакет каналів 1+1 media (6 каналів: 1+1, 2+2, ТЕТ, Плюсплюс, Уніан ТБ і Бігуді) – 0,75 грн за 1 абонента в місяць.

Пакет каналів StarLightMedia (6 каналів: СТБ, ICTV, Новий канал, QTV, М1 і М2) – 0,75 грн за 1 абонента в місяць. Пропозиція дійсна до 1 січня, з 1 січня вартість дистрибуції становитиме 1,5 грн за абонента.

Пакет каналів Медіа Група Україна (3 канали: Україна, НЛО TV і Індиго TV) – 0,45грн за 1 абонента в місяць.

Пакет каналів Inter Media Group (9 каналів: Інтер, НТН, Мега, Enter-фільм, Піксель, K1, K2, Zoom і EuroNews) – 3 грн за 1 абонента в місяць.

Е-декларації для освітян

декларування

Чиновники від освіти та директори шкіл будуть зобов’язані подавати е-декларації починаючи з 1 січня 2017 року..

Зокрема, мова йде про начальників управлінь освіти всіх рівнів, керівників навчальних закладів державної і комунальної форми власності, а також їхніх заступників, які наділені посадовими повноваженнями здійснювати організаційно-розпорядчі чи адміністративно-господарські функції на постійній основі.

Потім стало відомо, що заповнення декларацій для освітян не є обов’язковим.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *