ОСТАННІ НОВИНИ

У парку «Знесіння» будується готельно-рекреаційний комплекс?

|

На землях парку «Знесіння» у Львові хочуть звести готельно-рекреаційний комплекс. Про це сьогодні, 3 січня, на прес-конференції повідомила юрист МБО «Екологія-Право-Людина» Софія Шутяк, передає кореспондент Львівського порталу.

park-1

«У 2007-2012 роках я була юристом парку «Знесіння» і була одним із тих юристів, які почали судитися з Львівською міськрадою за ці території. Земельна ділянка, про яку йде зараз мова, знаходиться на вулиці Довбуша, 15. Це колишня військова частина, яка у 2005 році була звільнена військовими і, згідно четвертого пункту ухвали міськради від 21 червня 2001 року № 1113, мала перейти до земель регіонального ландшафтного парку «Знесіння». Але, на жаль, цього не відбулося», – розповіла вона.

park-2

За словами Софії Шутяк, у 2007 році з’явилася ухвала Львівської міськради про надання цієї землі в користування «Архібуду». «Формулювання були там різні: спершу цю ділянку дали під житлову забудову, потім готель…», – пояснила вона.

«Управління історичного середовища було категорично проти, забудовнику не погоджували містобудівне обґрунтування…В 2007 році розпочалася судова справа. Станом на сьогодні вона є на розгляді у Верховному Суді. Позивачем була міська прокуратура, яка оскаржувала ці незаконні ухвали», – зазначила вона.

park-3

Оцей поспіх «Архібуду» Софія Шутяк пояснила тим, що у них виходить термін оренди: «Завершується договір оренди і їм просто фізично треба зайти на цю ділянку і зайняти її, щоб не втратити».

Як вона наголосила, будувати на цій території готельний комплекс не можна, оскільки це земля природо-заповідного фонду. «Не в залежності від того, який юридичний статус цієї ділянки і кому у власність чи користування її дали, насамперед це територія природо-заповідного фонду…», – наголосила Софія Шутяк.

Своєю чергою начальник управління архітектури Львівської міської ради Юліан Чаплінський «відхрещується» від провини міськради: «Міськрада судилася з «Архібудом», щоби скасувати договір оренди. Два суди були програні, 10 січня справу має розглядати касаційний суд…Ми проти того, щоб там велося будівництво…».

За його словами, Інспекція архітектурно-будівельного контролю проводила позапланову перевірку 17 листопада 2016 року і виявила низку порушень. Відтак, як зазначив Юліан Чаплінський, було винесено припис про зупинення будівництва. «Фактично, далі мали б включатися силові органи», – резюмував він.

Водночас свою позицію висловила і директор ТзОВ «Архібуд» Наталія Барбадин-Дунець: «Ми розуміємо, що це земельна ділянка, яка є в оточенні парку «Знесіння», але  це не є територія, яка на праві власності чи будь-якому іншому речовому праві належить «Знесінню». Ця земля згідно договору оренди належить ТзОВ «Архібуд». Відповідно фірма має всі документи для забудови цієї ділянки…».

Водночас вона погодилася, що до них приходила відповідна перевірка з Інспекції. Втім, додала, що виявлені порушення стосувалися законодавства, а не будівництва.

«Станом нас сьогодні жодні будівельні роботи не призупинені… Порушення були не стосовно будівництва, а щодо законодавства», – зазначила Наталія Барбадин-Дунець.

Фото: соцмережі

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *